COP AL TERRORISME JIHADISTA
Política 03/08/2012

Cau una cèl·lula d'Al-Qaida a Espanya

La Policia Nacional espanyola va detenir ahir tres integrants de l'organització terrorista Al-Qaida a Ciudad Real i Cadis. El ministre de l'Interior, Jorge F. Díaz, assegura que preparaven un atemptat.

Marc Colomer
3 min
NIT INQUIETANT A LA LÍNEA DE LA CONCEPCIÓN
 Els veïns de la barriada de Los Junquillos de La Línea de la Concepción (Cadis) no amagaven ahir la seva sorpresa i "inquietud" per l'aparatosa operació policial. Al número 38 del carrer Virgen de Loreto hi vivia un dels detinguts amb la seva dona. A l'habitatge, segons la versió oficial, s'hi va trobar nombrós material explosiu.

BARCELONAEls tres detinguts són dos euroasiàtics que no anaven documentats, però que el ministeri de l'Interior suposa que són d'origen txetxè, i un tercer de nacionalitat turca. Segons va relatar ahir el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, dos van ser detinguts dimecres poc després de la mitjanit a Almuradiel (Ciudad Real) en una escala durant un viatge en autobús en direcció a Irún (País Basc), fet que porta els investigadors a sospitar que volien anar a França. El tercer va caure dimecres al migdia a Cadis. Segons el ministre de l'Interior, les detencions s'emmarquen en "una de les més grans investigacions" fetes fins al moment a Espanya contra la xarxa terrorista Al-Qaida "a escala internacional" que compta amb "ramificacions en altres països", que no va concretar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fernández Díaz va comparèixer ahir al migdia a la seu del ministeri de l'Interior per subratllar la rellevància del cop contra el que va alertar que era una important cèl·lula jihadista a qui la policia va confiscar material per fabricar prou explosius per "destruir un autobús". Si bé el ministre no va voler donar detalls sobre la quantitat i la composició dels explosius confiscat, sí que va voler deixar clar que hauria estat "especialment lesiu" amb metralla afegida.

I encara més, el ministre no va dubtar a revelar que la investigació, que dirigeix el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, ha conclòs que hi ha "indicis clars" que la cèl·lula jihadista "podria estar preparant un atemptat" imminent tant a Espanya com en altres països europeus. Va remarcar que la d'Al-Qaida és una "amenaça global" que afecta de la mateixa manera els països occidentals. "Espanya no està ni més ni menys amenaçada per Al-Qaida que el conjunt del món occidental", segons va assegurar.

'Geos' per reduir un dels detinguts

Segons la versió del ministre, un dels detinguts a Almuradiel ocupava un lloc "molt important" en l'estructura internacional de la xarxa jihadista. Es tracta d'un dels dos detinguts a Cadis, integrants operatius "extremament perillosos" d'Al-Qaida. A un d'ells, a més, li atribueixen molta experiència en la fabricació d'explosius químics i cotxes bomba, en la manipulació de verins i com a franctirador. També se'ls va confiscar informació relacionada amb l'ús d'ultralleugers i avions teledirigits. Es dóna el cas que per reduir aquest detingut va caler la intervenció del Grup Especial d'Operacions (GEO) per la "resistència descomunal" que, segons Fernández Díaz, va oposar fent valer "el seu entrenament militar" en camps d'Al-Qaida. Va ser detingut de camí a Irún juntament amb un altre suposat integrant operatiu d'Al-Qaida. Al tercer detingut, d'origen turc, li atribueixen tasques de "facilitador" que donava cobertura i suport als altres dos jihadistes.

Aquest tercer detingut vivia amb la seva parella en una casa unifamiliar de La Línea de la Concepción (Cadis), on va ser detingut i on la policia va trobar documentació i els explosius, que ara analitzen els TEDAX. Segons els investigadors, els dos altres detinguts s'havien establert en aquest habitatge ara fa dos mesos. En aquesta casa, ahir a la tarda la policia hi va trobar un zulo buit on, això sí, asseguren que hi havia restes d'explosius que ara analitzen, informa Efe.

Capacitats "sobrades"

Fernández Díaz va assegurar ahir que Espanya té "capacitats sobrades i suficients" per enfrontar-se al que va tenir interès a reiterar que és una amenaça global en què Espanya no està en una situació de més risc que altres països occidentals. "No abaixarem la guàrdia i la solidaritat amb els nostres aliats". És precisament en aquest context que va subratllar les operacions policials que s'han dut a terme els últims mesos a l'estat espanyol contra el terrorisme jihadista.

500 detinguts des de l'11-S

Les últimes, la detenció al març a València del conegut com el bibliotecari d'Al-Qaida, de nacionalitat saudita nascut a Jordània. Un personatge que la Guàrdia Civil considera una peça clau en les campanyes de captació d'islamistes a internet i en la propaganda jihadista. A més, el cos militar considera que adoctrinava futurs militants i facilitava transport de suposats terroristes a l'Afganistan. I al juny, la policia espanyola va detenir a Melilla dos suposats integrants d'una cèl·lula jihadista acusats de torturar i matar dos membres del grup que havien abandonat l'ortodòxia religiosa i la xarxa.

De fet, des dels atemptats de l'11-S a Nova York, la policia espanyola ha detingut mig miler de persones a qui relaciona directament amb el terrorisme jihadista, això sí, amb sonats fiascos com el cas del comando Dixan . L'any que va acumular més detencions, però, va ser el 2004, després del dramàtic atemptat de Madrid en què van morir 191 persones. Aquell any van ser detingudes 131 persones, que la policia va relacionar amb els atemptats de Madrid, i entre les quals, el que va ser condemnat com a autor material, Jamal Zougam.

stats