DEBAT SUCCESSORI
Política 26/05/2011

Chacón es fa enrere i aplana el terreny a Rubalcaba

La ministra de defensa, Carme Chacón, s'ha plegat a les pressions d'última hora i ha decidit no plantar batalla a Alfredo Pérez Rubalcaba per succeir Zapatero. Diu que vol preservar la unitat del partit

J.rusiñol/m.colomer
2 min

MADRIDEl PSOE vol evitar no només la imatge de divisió interna, sinó acabar amb l'anomenat zapaterisme, que encarna com ningú la ministra de defensa Carme Chacón. En una roda de premsa convocada d'urgència aquest migdia, Chacón ha anunciat que no presentarà candidatura interna per succeir José Luis Rodríguez Zapatero. D'aquesta manera, i després de mostrar-se disposada dilluns a batallar, ha cedit a l'ofensiva d'última hora de dirigents del PSOE que després de la patacada del 22-M han reclamat una única candidatura per aspirar a ser el candidat del partit a les generals del 2012. S'ha imposat així la vella idea d'Alfonso Guerra que les primàries les carrega el diable. Així, el vicepresident primer Alfredo Pérez Rubalcaba té via lliure per prendre el control del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la compareixença de premsa, Chacón ha argumentat que ha pres aquesta decisió davant el risc que ha vist de trencament d ela unitat interna del PSOE. Amb un posat visiblement dolgut, ha assegurat que ha près una decisió "autònoma i personal" de fer un pas enrere després que el 2 de febrer s'hagués decidit a presentar candidatura. De fet, com va anunciar l'ARA, dimarts passat encara va dir a Zapatero que volia presentar-se, però avui li ha anunciat que tirava la tovallola davant la pressió dels partidaris de Rubalcaba, que volen un congrés i no unes primàries.

Chacón ha assegurat que fins a l'últim moment ha tingut ganes de liderar un projecte que recuperés l'essència de la socialemocràcia, com el dels inicis del zapaterisme, que apostés per la igualtat des de la seva condició de "catalana i espanyola". No ha fet cap referència al PSC. Lleial al partit, s'ha posat a diposició del nou candidat i espera que Zapatero sigui el secretari general fins l'any que ve.

stats