Política 10/02/2015

Convergència desobeeix Duran i s'absté en la votació del pacte antijihadista al Congrés

El líder d'Unió defensa que el grup tradicionalment ha votat a favor de la presa en consideració de les lleis, mentre que CDC creu que el contingut de la norma no era suficient pel sí

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Duran i Lleida parlant avui amb diputats de CDC del grup de CiU al Congrés / EFE

MadridXoc entre Convergència i Unió al Congrés. Els vuit diputats de CDC que aquest dimarts eren a la cambra baixa han desobeït al líder de la formació al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, i s'han abstingut en la votació de la presa en consideració del pacte antijihadista subscrit pel PP i el PSOE, mentre que els sis diputats d'Unió hi han votat a favor. El líder d'Unió defensa que, tradicionalment, el grup català ha votat a favor de la tramitació de les lleis, mentre que CDC argumenta que el contingut de la norma, que avala la cadena perpètua, no era suficient per votar pel sí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, la diputada d'Unió Montserrat Surroca ha explicat que en executiva CiU havia acordat no obstaculitzar la tramitació i votar a favor de la presa en consideració, però que CDC ha canviat d'opinió a últim moment. "Hi ha hagut una desautorització del portaveu [Duran]", ha assenyalat Surroca. Segons fonts d'Unió, poc abans de la votació, ha arribat de Barcelona la consigna d'optar per l'abstenció, però en sentir-se Duran desautoritzats, ell i els diputats d'Unió han decidit seguir amb la consigna anterior i votar pel sí.

Fonts de Convergència, però, afirmen que no és una desautorització sinó un exercici de coherència: ni pel fons ni per la forma, ni pel "context" polític, asseguren, poden sumar-se al text pactat per socialistes i populars.

Durant el debat a l'hemicicle, el diputat de CDC Jordi Jané ja ha criticat diversos punts de la norma amb una defensa més pròpia de l'abstenció. "No ens oposarem a que es tramiti aquesta proposició de llei, però no es confonguin: no oposar-s'hi no significa avalar el contingut del text", ha advertit a PP i PSOE sobre una norma que, al seu entendre és "poc precisa". Jané ha lamentat que s'hagi impulsat una tramitació accelerada en lectura única i sense ponents ni dictàmens que, a més, amplia els delictes per terrorisme.

stats