Política 28/02/2015

CiU i ERC ultimen els canvis en les estructures d’estat

Oriol March
3 min
Francesc Homs, conseller de la Presidència, i Marta Rovira, d’ERC, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaDesprés de la decisió del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) sobre les esmenes instades per ERC i assumides per CiU en matèria d’estructures d’estat incloses a la llei d’acompanyament dels pressupostos, els dos partits ja estan “ultimant” la negociació per adaptar-les al criteri de l’òrgan consultiu. Nacionalistes i republicans tenen intenció de seguir el criteri que ja van fer servir per plantejar la llei de creació de l’Agència Catalana de la Seguretat Social. Un text que, segons el CGE, “no s’erigeix en la norma per la qual la Generalitat assumirà directament competències corresponents a una matèria que és estatal”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’aquesta manera, la resta d’estructures tombades -Hisenda pròpia, divisió d’actius i passius, infraestructures crítiques i nuclears, i energia- es limitaran a “planificar-les i deixar-les preparades sense aplicació fins que no s’iniciï la transició nacional cap a la independència”, segons fonts parlamentàries citades per l’agència Efe. Això consisteix a preveure plans directors o lleis que no executin directament les noves competències que s’atribuiran a la Generalitat.

Al Govern estan convençuts que el camí cap a les estructures d’estat no quedarà “frenat” per la decisió del CGE. “L’important és anar-les plantejant de cara al futur”, assenyalava el conseller de la Presidència, Francesc Homs, poc després de conèixer el dictamen de l’òrgan consultiu. Les esmenes modificades han de ser presentades al registre del Parlament dimarts a tot estirar, de tal manera que en el ple de la setmana vinent ja es puguin votar. Els pressupostos de la Generalitat per al 2015, pactats entre CiU i ERC després que Artur Mas i Oriol Junqueras acordessin celebrar eleccions plebiscitàries el 27 de setembre, encara no han entrat en vigor perquè el PP va dur les estructures d’estat al CGE. Això va fer endarrerir-ne la tramitació, que acabarà la setmana vinent.

Les eines de sobirania incloses als comptes són una de les carpetes que el comissionat per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, té sobre la taula de cara al 27-S. En una entrevista al programa Els matins de TV3, Pi-Sunyer va assegurar que el Govern ho tindrà “tot preparat” per al moment de la “desconnexió”. “Només caldrà prémer el botó”, va considerar el comissionat, que també és el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN). “És important el missatge: la idea que si [els ciutadans] voten a favor de l’opció independentista, ho tindrem tot a punt, no farem un salt al buit”, va afegir Viver i Pi-Sunyer, que va considerar “irresponsable” no preveure aquest escenari camí del 27-S.

Quina serà la feina del CATN abans de les eleccions? El comissionat va avançar que ara no només redactaran informes sinó també textos articulats. Moltes mesures es “desaran al calaix” per evitar impugnacions. “S’explicaran a la ciutadania, però no s’hauran publicat. Estem condicionats pel dret vigent, això ja ho sabíem”, va admetre Viver i Pi-Sunyer. Una de les feines pendents del consell assessor és elaborar un informe sobre les negatives de l’Estat al dret a decidir.

El “frau polític” d’Iceta

En un acte a Barcelona, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va apujar el to de les crítiques dels socialistes a les estructures d’estat que ja està preparant el Govern. “L’executiu ha comès un acte d’incompetència i també un cert frau polític” després de la decisió del CGE, va considerar Iceta.

stats