POLÍTICA
Política 22/05/2012

CiU: “No hi ha escletxes a la federació pel pacte fiscal”

El portaveu adjunt de CiU al Parlament, Ramon Espadaler, defensa que les trobades de Duran amb Navarro persegueixen “incorporar” el PSC a l’acord “sòlid” que CiU ja té amb ERC i ICV-EUiA

M.colomer
2 min

Barcelona“CiU té una base sòlida d’acord amb ERC i ICV-EUiA, i considerem que és important també sumar-hi el PSC”. D’aquesta manera el portaveu adjunt de CiU al Parlament, Ramon Espadaler, ha defensat que les converses del líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, amb el del PSC, Pere Navarro, no tenen per objectiu “aigualir” l’acord de la comissió parlamentària d’estudi del concert econòmic, sinó eixamplar la base de l’acord perquè s’hi incorporin els socialistes catalans. Tot això després que la portaveu d’ERC, Anna Simó, hagi advertit de nou que “tot el que passi per aigualir” l’acord de la comissió parlamentària no comptarà amb l’aval d’ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Espadaler ha insistit que les trobades de Duran amb Navarro no pretenen “desplaçar ERC de l’acord” sinó sumar-hi els socialistes catalans per plantar la batalla de la negociació a Madrid amb un acord ampli a Catalunya. El portaveu adjunt de CiU al Parlament ha negat que hi hagi cap “escletxa” entre Unió i CDC a l'entorn del pacte fiscal. Per deixar-ho clar, ha reiterat que la intenció de CiU és “ampliar la base de l’acord, no aigualir-la”. Els republicans han advertit en repetides ocasions que és inviable incorporar el PSC al pacte si passa per aigualir-lo, i ha defensat que és pràcticament impossible plantejar una qüestió de la dimensió política de la hisenda pròpia sense una certa confrontació amb l’Estat, com volen PSC, Unió i el PP.

“Si 300 anys després hem de continuar amb el discurs que no hi pot haver confrontació, estarem fent el joc a l’actitud colonial d’Espanya amb els impostos i les competències dels catalans”, ha asseverat Simó en roda de premsa al Parlament. En canvi, tant des del PSC com des d’ICV-EUiA han saludat tota iniciativa que serveixi per ampliar el consens a l'entorn del pacte fiscal. Així, la portaveu parlamentària socialista Laia Bonet ha avisat que “tothom hauria de fer el màxim esforç” per ampliar l’acord pel pacte fiscal i “no parlar de contractes d’adhesió”. Dues de les principals reclamacions dels socialistes, però (una agència tributària consorciada amb l’Estat i que Catalunya es mantingui dins el règim comú de finançament i no surti de la Lofca), són de difícil conciliació amb els plantejaments de CiU i ERC. El PP ha considerat que el fet que PSC i Unió advoquin per trobar fórmules de consens, al capdavall, no fa més que “reforçar la posició del PP català”. Ha començat el compte enrere.

stats