POLÍTICA
Política 10/05/2011

La moció de CiU en contra de la qual votarà el PSC és idèntica a la que els socialistes van defensar al Senat

El text del PSC reclama que es convoqui la comissió bilateral Estat-Generalitat però evita reclamar per aquest any els 1.450 milions del fons de competitivitat

Redacció
2 min

BarcelonaCiU porta a votació aquesta tarda al Congrés una moció idèntica a la que el Senat va aprovar fa unes setmanes, amb els vots a favor llavors de tots els grups catalans, inclòs el PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La moció de CiU al Congrés

Diu el text de CiU: "El Congrés dels Diputats insta el govern espanyol a fer tots els tràmits necessaris per tal que es faci efectiva en aquest exercici la transferència a la Generalitat de Catalunya de l'avançament corresponent al fons de competitivitat de 2011, en forma d'avançament de tresoreria, d'acord amb la disposició transitòria segona de la llei 22/2009, de 18 de desembre".

La moció de l'Entesa al Senat

El text que va portar a votació l'Entesa era clavat, només variava l'encapçalament: "El ple del Senat insta el govern a fer tots els tràmits necessaris per tal que es faci efectiva en aquest exercici la transferència a la Generalitat de Catalunya de l'avançament corresponent al fons de competitivitat de 2011, en forma d'avançament de tresoreria, d'acord amb la disposició transitòria segona de la llei 22/2009, de 18 de desembre".

L'esmena del grup socialista al Congrés

Ahir a la tarda el PSC va presentar una esmena que insta Josep Antoni Duran i Lleida a convocar la comissió bilateral Generalitat-Estat (la presideix el líder de CiU a Madrid) per fer que aquesta sigui una negociació de país i no d'un partit. El text demana que es compleixi la llei, però no especifica que els diners del fons s'abonin aquest any. De fet, la llei no hi obliga; es limita a acotar el pagament fins al 2013. Els anys 2009 i 2010 el govern espanyol va donar una bestreta de la part proporcional, cosa que aquest any, de moment, no ha fet. Són els 1.450 milions que reclamen els partits catalans.

L'esmena del PSC reclama el "compliment de tots els compromisos derivats del vigent acord de finançament autonòmic, particularment els previstos en els articles 19 a 24 i la disposició transitòria segons de la llei 22/2009", de 18 de desembre, per la qual es regula el sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú i ciutats amb estatut d'autonomia i es modifiquen determinades normes tributàries (...) A convocar a aquest efecte els mecanismes bilaterals de negociació Estat-comunitats autònomes per acordar la concreció i aplicació d'aquests compromisos".

El resultat de la votació

Previsiblement, el text original de CiU obtindrà com a mínim els vots del PP, ERC i ICV. El PNB s'hi abstindrà. Els 10 de CiU, els 5 d'ERC-ICV-IU i els 154 del PP no arriben a la majoria (175) del Congrés. Però, en plena campanya electoral, es preveu un ple amb moltes absències, així que l'aprovació o no de la moció també dependrà de l'índex d'assistència a la cambra baixa. També caldrà veure què fan Coalición Canaria i Nafarroa Bai.

stats