POLÍTICA
Política 12/04/2012

CiU i ERC s'alien al Parlament per celebrar un ple monogràfic sobre el pacte fiscal

El PSC se suma a CiU, ERC i ICV-EUiA al Parlament per portar al ple abans de l'estiu les conclusions de la comissió del pacte fiscal

Sara González
2 min

BarcelonaCiU i ERC s'han aliat aquest dijous al Parlament per convocar un ple monogràfic sobre el nou model de finançament inspirat en el concert econòmic. Ha estat una de les resolucions del ple monogràfic sobre les retallades, en què CiU també ha donat suport a una altra resolució d'ERC que reclama suport polític i legal a un "procés de ratioficació ciutadana" –els republicans parlaven inicialment i de forma oberta de consulta popular– pel pacte fiscal. Entre les resolucions acordades, la votació de les quals ha durat dues hores, n'hi ha una que ha rebut el suport de CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA perquè les conclusions de la comissió del pacte fiscal es discuteixin al Parlament abans de l'estiu. Els republicans també han comptat amb el suport dels convergents en l'aprovació d'una resolució que insta el Parlament a mostrar-se en contra de l'espoli fiscal que pateix Catalunya per part de l'Estat i que xifren en el 8% del PIB català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com estava previst, l'oposició en bloc ha aprovat una resolució al Parlament que exigeix al Govern portar al ple els reajustos pressupostaris que necessàriament haurà de fer davant la davallada d'ingressos prevista en els pressupostos generals de l'Estat i les expectatives macroeconòmiques. CiU, que aquest matí ha titllat el front comú de "partidista", finalment s'ha abstingut durant la votació.

Aquesta resolució estableix que un cop decidits els ajustos pressupostaris per acord del Govern aquests s'hagin de portar al ple del Parlament abans de l'estiu i els grups parlamentaris en puguin presentar propostes de resolucions. Tot i això, aquesta fórmula no obliga legalment el Govern a complir els acords. CiU s'ha mostrat visiblement molesta amb el front comú i el PP ha aprofitat l'ocasió per advertir Artur Mas que cada cop "està més sol". Els impagaments per part de l'estat espanyol a Catalunya també han rebut el rebuig majoritari del Parlament, fins i tot del PSC, malgrat que els socialistes van ser els responsables dels incompliments durant la legislatura passada sota la batuta del PSOE.

stats