NOU GOVERN
Política 22/12/2010

CiU aconsegueix que el PSC faciliti la investidura d'Artur Mas com a president

Els socialistes tindran "presència en els mecanismes de negociació bilateral Estat-Generalitat". Les reformes del marc estatutari o constitucional es pactaran entre els dos partits

Ferran Casas
1 min

BarcelonaLes delegacions del PSC i de CiU han arribat a un acord poc concret però d'ampli abast polític que facilitarà la investidura d'Artur Mas com a 129 president de la Generalitat a partir de demà a les 10 del matí. El mateix Mas, acompanyat de Josep Maria Pelegrí i Felip Puig, s'ha reunit aquest dimecres a la tarda amb Joaquim Nadal i Miquel Iceta i han signat un document, que han difós els socialistes, en el qual CiU assumeix una sèrie de compromisos de tipus polític, que no programàtic, que li permetran fer bracet de la mà dels socialistes en els grans temes de país. El més destacat és que, tal i com havien reclamat els convergents quan eren a l'oposició, els socialistes tindran "presència en els mecanismes de negociació bilateral Estat-Generalitat". El document també assumeix altres compromisos més obvis però de molta transcendència política, com ara que les reformes del marc estatutari o constitucional (ambdues requereixen consensos molt amplis) es faran sempre d'acord amb els dos partits. I no només aquestes, també els canvis que es vulguin operar a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals o la llei electoral, que ara els dos partits (que reuneixen els 90 diputats necessaris) podrien impulsar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acord també compromet CiU a preservar "el caràcter públic" del sistema sanitari català i a defensar "el model lingüístic de l'escola catalana", que avui mateix ha posat en qüestió el Tribunal Suprem.

El document també es referma en la vigència dels pactes nacionals forjats pel govern sortint i avisa que si s'han de reformar el de les infraestructures o l'habitatge es farà, com a mínim, amb el concurs del PSC.

stats