Política 27/11/2014

CiU proposa al Congrés que els partits es financin per Verkami

Presenta Catalunya com un model de lluita contra la corrupció i proposa una desena de mesures per acabar amb aquesta xacra

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridCiU ha proposat aquest dijous al monogràfic del Congrés sobre corrupció que els partits es financin per micromecenatge, és a dir, a través de plataformes com Verkami. El diputat Pere Macias ha assegurat que "els problemes de la democràcia es resolen amb més participació", i per això ha proposat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, una desena de mesures anticorrupció després de presentar Catalunya com un model de lluita contra aquesta xacra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Macias considera que, amb el "finançament cívic" de les formacions, "els ciutadans tenen el dret a controlar i seguir aquestes iniciatives, fent possible així que puguin participar en el finançament d'un candidat perquè creuen en ell però també perquè poden controlar-lo".

A més de finançar els partits a través de Verkami, ha proposat la creació d'un registre general d'interessos o lobis, com també l'establiment d'un sistema d'avaluació de les polítiques públiques. Que tot projecte de llei vaig acompanyat tant d'una memòria d'avaluació com també d'un informe econòmic. També, i posant com a exemple les comissions d'investigació creades pel Parlament de Catalunya –no s'ha referit a la del cas Pujol–, ha demanat al PP que faci el mateix. "El seus diputats al Congrés les bloquegen totes... Sisplau, una mica de coherència", ha afegit Macias.

Recollim a continuació les propostes de CiU per lluitar contra la corrupció:

  • Creació d'un registre general de lobis
  • Establiment d'un sistema d'avaluació de les polítiques públiques
  • Compareixences anuals dels ministres per fer balanç de les mesures adoptades pel govern espanyol
  • Modificació del reglament del Congrés per establir un sistema de control sobre les iniciatives aprovades
  • Aprovació d'un codi de conducta aplicable a càrrecs electes
  • Debat públic de tots els grans projectes d'inversió, ja que la corrupció ha tingut molt a veure amb aquests procediments
  • Reforma de la contractació pública
  • Registre 'online' de projectes, estudis o dictàmens
stats