CAP AL 20-N
Política 26/10/2011

CiU no pactarà amb el perdedor de les eleccions en cas que el PP no tingui majoria absoluta

El candidat de la federació, Josep A. Duran i Lleida, descarta formar part d'un govern en coalició però s'oferirà per "treure les castanyes del foc"

Agències
3 min
El candidat de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, en acte de precampanya a El Prat de Llobregat

BarcelonaEl cap de llista de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat avui que "no recolzarà" el partit que perdi les eleccions el pròxim 20N, en el cas que el PP no obtingui la majoria absoluta. En un esmorzar informatiu organitzat per Nova Economia Fòrum, Duran i Lleida ha dit que "ningú pensi que si algú no té majoria absoluta", CiU recolzarà una alternativa a qui hagi guanyat les eleccions. Duran ha descartat formar part d'un govern en coalició però s'oferirà per "treure les castanyes del foc".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"CiU no ajudarà el partit perdedor a formular una coalició amb IU, amb el BNG o amb qui sigui en el cas que el PP guanyi amb majoria relativa i no absoluta", ha precisat. Duran ha basat el seu plantejament en la "coherència" amb ells mateixos després d'haver criticat en el passat que sent CiU la força política més votada a Catalunya, la resta de partits s'unissin contra ells per impedir-los governar, i a més ha considerat que això suposaria un "deteriorament de la democràcia".

Sobre el que pugui aportar CiU, Duran ha dit que ha quedat clar al llarg d'aquesta legislatura i al llarg dels seus més de 30 anys d'història ells "no han fallat mai a Espanya", pel que "Espanya no ha de fallar a Catalunya". En aquest sentit, ha recordat, davant la presència del president de Bankia, Rodrigo Rato, que CiU proposa un pacte fiscal i considera que "Espanya ha d'escoltar Catalunya en aquesta proposta", que no ha de "menysprear" ni "ignorar".

"Si Espanya no escolta Catalunya, si Espanya ignora aquesta proposta de pacte fiscal, es deixarà sense arguments els moderats i això no és bo ni per a Catalunya ni per a Espanya", ha postil·lat, abans d'afegir que el seu objectiu és "disminuir el dèficit fiscal".

En el transcurs del seu discurs, Duran i Lleida s'ha referit a les seves polèmiques declaracions sobre el PER i ha dit que "mai" ha faltat al respecte a Andalusia, però una altra cosa és que "no respecti aquest tipus de cultura", pel que ha emplaçat els candidats per a les pròximes eleccions generals, i en concret al líder del PP, Mariano Rajoy, al fet que "digui què farà amb aquesta cultura del subsidi".

En aquest sentit, ha assenyalat que l'expresident del Govern José María Aznar va dir que acabaria amb el PER i després "això no va ser així", pel que ha emplaçat Rajoy a dir si aposta per la cultura del subsidi o, com CiU, per l'economia productiva.

Duran s'ha mostrat crític també amb el model de subsidi de la desocupació perquè "no es lliguen polítiques actives amb passives" i ha rebutjat la "política social" del president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, que "no és pagar a qui no té feina, sinó crear feina", que és "el que no propicia la cultura del subsidi". Per això, "sense nervis", ha rebutjat la "cultura del subsidi" i ha apostat per l'economia productiva, que "és l'única que traurà Espanya de la crisi".

En la seva intervenció, Duran ha desgranat algunes de les propostes del programa electoral de CiU després de recalcar que Espanya està en temps "molt difícils" que exigeixen "parlar clar i, a més, no enganyar", i ha advertit que "cal dir de manera clara que l'estat del benestar, en els actuals termes, no és sostenible".

Així, ha posat èmfasi en que qui vulgui mantenir-ho, haurà d'abordar reformes i, per contra, "qui vulgui matar-ho" continuarà amb les polítiques immobilistes. Ha defensat la societat del benestar social en lloc de l'estat del benestar, de manera que es posi l'accent més a la societat que a l'Estat, encara que aquest segueixi sent garant del benestar.

stats