CAP AL 20-N
Política 13/11/2011

CiU crida els votants a enfortir el Govern a Madrid i alerta dels plans del PP si té majoria absoluta

En el seu míting central, celebrat a Reus, el president de la Generalitat, Artur Mas, adverteix: "Que Déu ens agafi confessats si els populars tenen majoria absoluta i CiU no té prou força a Madrid"

Oriol March
3 min
Duran, en el míting de Reus

ReusCiU ha triat Reus, plaça significativa del seu nou poder municipal aconseguit el passat 22-M, per celebrar-hi el seu acte central de campanya. No hi faltava ningú: a primera fila s'hi han assegut el president de la Generalitat, Artur Mas; el candidat de CiU a les eleccions, Josep A. Duran i Lleida; l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias; i el president d'honor de CiU, Jordi Pujol. Objectiu: fer costat a Duran per tal de reforçar el pes de CiU a Madrid davant una més que probable majoria absoluta del PP al Congrés. Pujol i Mas han alertat de les conseqüències d'una majoria absoluta del PP, especialment pel que fa als plans que els populars tenen en el model territorial i que xocarien amb els interessos de Catalunya. "Que Déu ens agafi confessats", ha dit Mas en parlar d'aquest assumpte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duran ha iniciat la seva intervenció assegurant que, davant les enquestes que publiquen tots els diaris, encara existeix la possibilitat de guanyar les eleccions del diumenge vinent. "Abans teníem els socialistes a 15 diputats de distància, ara només a dos", ha explicat. Amb la veu rovellada a causa d'una afonia més que notable, ha remarcat la importància de sortir de la crisi i ha defensat, com ja ha fet en tots els seus mítings, el model català d'economia productiva. Ha carregat contra els socialistes en els termes habituals -"Madrid, és a dir, el PSOE, volia que retalléssim el doble"- i ha denunciat el dèficit fiscal català, un problema a solucionar via pacte fiscal.

Mas ha assegurat que l'ambient que presidia l'acte exemplifica l'esperit que, segons ell, ha sabut mantenir CiU en els set anys en què la federació va estar apartada de la Generalitat. "Aquest ambient és clau per treure un magnífic resultat a Catalunya", ha apuntat el president de la Generalitat. La principal preocupació de CiU de cara a aquestes eleccions és treure un resultat que no permeti la federació tenir força Madrid i, de retruc, això debiliti la posició del Govern. "I el nostre executiu necessita ajuda", ha alertat Mas. Davant d'una probable majoria absoluta del PP, el president de la Generalitat ha alertat que, si els nacionalistes no tenen prou força, "ens esperen quatre anys molt complicats".

"El nostre gran objectiu és treure un bon resultat a Catalunya", ha assegurat Jordi Pujol, que ha parlat abans que Mas. "Si tot va tan igualat vol dir que podem ser primers, hem d'enfocar la campanya en aquest sentit", ha instat l'expresident de la Generalitat. També ha alertat que encara que hi hagi una majoria absoluta del PP "els socialistes i ells es posaran d'acord per segons què, tal com ja va passar amb la LOAPA". En aquest sentit, citant la portada de l'ARA, ha denunciat els plans que té el PP -en connivència amb el PSOE- per a Catalunya en matèria d'autogovern i llengua. "TV3 és bàsica", també ha exclamat Pujol, a l'hora de la construcció nacional. "No tot pot ser solucionar la crisi, que també", ha explicat sobre la hipotètica coartada del govern espanyol per recentralitzar competències.

Els primers en intervenir han estat diversos candidats d'arreu del territori, inclosos els caps de llista de Lleida, Girona i Tarragona. Conxita Tarruella, candidata per Lleida, ha carregat contra el vídeo del PSC en què es vinculaven retallades i mort, mentre que Jordi Xuclà ha demanat que CiU pugui tenir un tercer diputat a Girona apel·lant a la concentració del vot útil a l'entorn dels nacionalistes. Jordi Jané, cap de files per Tarragona, ha volgut denunciar la "mala gestió" dels socialistes als ajuntaments del Baix Camp i ha etzibat a Carme Chacón: "Ella diu que les retallades tenen conseqüències, però el que veritablement en té és la mala gestió del PSC i del PSOE". També ha alertat de la "manca d'interès" del PP per defensar Catalunya.

stats