PACTE FISCAL
Política 25/06/2012

CiU no sacrificarà ERC per sumar el PSC a l'acord

Aigualir el pacte fiscal i que ERC es despengi de l'acord no forma part del full de ruta de CiU. La federació va deixar clar ahir al líder socialista Pere Navarro que no exclourà els republicans per sumar-hi el PSC.

S.g.
2 min
El portaveu adjunt de CiU al Parlament, Ramon Espadaler, va respondre ahir al PSC.

BARCELONACiU segueix fent equilibris per forjar un acord per al pacte fiscal que, en la línia del concert econòmic, sigui capaç d'aglutinar una gran part de l'espectre parlamentari. Els socialistes pressionen perquè Artur Mas aigualeixi la seva proposta i deixi que ERC se'n despengi, però els convergents van deixar clar ahir que no pensen entrar en el joc. "En cap cas sacrificarem el suport d'ERC per incorporar-hi el PSC", va advertir el portaveu adjunt de CiU al Parlament, Ramon Espadaler, a Catalunya Informació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així va respondre la federació a la dicotomia que va plantejar el líder socialista, Pere Navarro, en una entrevista a l'ARA en què exigia al president de la Generalitat que en la qüestió del pacte fiscal haurà de triar entre anar de bracet d'ERC o dels socialistes. Això sí, Espadaler també va insistir que si s'estan esforçant a poder incorporar els socialistes a l'acord no és per "tocar el voraviu ni expulsar ERC", sinó per sumar forces a l'hora de reivindicar el nou finançament a Mariano Rajoy.

Els republicans tampoc van fer-ne sang i van optar per fugir de la picabaralla que planteja Navarro. "No es tracta de competir en si Mas tria entre el PSC o ERC, es tracta de portar una proposta que respongui a la demanda majoritària de la societat catalana, és a dir, el concert, per tenir un sistema de finançament que acabi amb l'asfíxia de les finances catalanes i, per tant, dels que viuen a Catalunya", va assegurar el president d'ERC, Oriol Junqueras.

El líder republicà va tornar la pilota als socialistes i va recordar-los que el seu dilema es mou entre ser "defensor dels postulats del PSOE" o bé "dels interessos catalans", i va afegir que, davant d'aquesta disjuntiva, espera que triïn la segona opció. Junqueras va destacar que simplement es tracta de donar suport "al model que el PSOE basc o navarrès accepta i defensa".

Quan falten poc més de 15 dies per a la celebració de la segona cimera en què els partits acostaran posicions de cara al ple extraordinari de finals de juliol, Espadaler, com ja ha plantejat CiU en diverses ocasions, proposa tornar enrere per recuperar el punt de trobada del 30 de setembre del 2005 amb l'Estatut que finalment va ser retallat a Madrid. D'aquesta entesa, en la qual es defensava el concert econòmic cooperatiu, només en va quedar exclòs el PP. "El PSC cap en aquest acord, com hi cabia l'any 2005, i el necessitem com a país", va afirmar. El portaveu adjunt de CiU va fer una crida a fugir dels tacticismes davant una qüestió en què, com amb la llengua, és el país el que està en joc.

Evitar un nou "viacrucis"

Paral·lelament al debat, el portaveu parlamentari de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va admetre que és probable que el pacte fiscal no pugui aplicar-se ara a causa de la crisi. Tot i això, en una entrevista a l'agència Efe, va afirmar que és necessari fixar les bases del nou sistema de finançament. Això sí, Duran va fer una crida a no allargar les negociacions per evitar que el pacte fiscal segueixi els passos del "viacrucis" de l'Estatut. Per això serà imprescindible que el govern espanyol no defugi el diàleg amb Catalunya tot i les turbulències econòmiques provocades per la crisi.

stats