POLÍTICA
Política 23/07/2014

Cinc anys del cas Palau: 15 claus d'un procés encara obert

L'expresident de la institució Fèlix Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull, han estat condemnats a un any de presó per les irregularitats en el projecte de l'hotel

Laura Díaz-roig
5 min
Vuit imputats per facturar  al Palau obres per a Millet

BarcelonaAvui dimecres es compleixen cinc anys de l'escorcoll al Palau de la Música i el gruix del cas encara no s'ha jutjat. Els dos màxims responsables de l'espoli de la institució cultural, l'expresident Fèlix Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull, han estat condemnats a només un any de presó pel projecte de l'hotel del Palau. La investigació del desfalc i del suposat desviament de fons a CDC, que estava acabada, s'ha tornat a reobrir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. Inici del cas (juliol 2009)

Els Mossos d'Esquadra escorcollen el Palau de la Música durant més de deu hores. El jutjat d'instrucció 30 de Barcelona dirigeix l'operació i investiga un suposat desviament de 2,2 milions d'euros.

2. Millet confessa una part de l'espoli i declara davant el jutge (setembre - octubre 2009)

El ja expresident del Palau de la Música entrega una carta al jutjat d'instrucció 30 de Barcelona on confessa haver comès importants "irregularitats" durant la seva gestió al capdavant de l'entitat. Detalla que ell i Montull han desviat 3,3 milions d'euros i diu que està penedit. Diposita 1,8 milions d'euros en efectiu al jutjat. A mitjans d'octubre declaren davant el jutge, que els deixa en llibertat amb càrrecs, imputats per suposats delictes d'apropiació indeguda, malversació i falsificació documental.

3. L'informe pericial xifra en 31,2 milions d'euros l'import desviat (novembre 2009)

L'informe pericial encarregat per la nova gestió del Palau a Deloitte xifra en 31,2 milions d'euros la quantitat de diners desviats per Fèlix Millet i Jordi Montull en deu anys. La suma inclou primes i remuneracions extraordinàries. No es tracta, però, de la quantitat definitiva, ja que des d'aleshores hi haurà un ball de xifres i la quantitat acabarà augmentant a més de 35 milions. El jutge imputa Gemma Montull, filla de Jordi Montull i exdirectora financera del Palau.

4. Declaren diversos imputats, entre ells les dones de Millet i Montull (març - abril 2010)

El jutge cita a declarar com a imputades diverses persones, entre elles les dones de Millet i Montull, Marta Vallès i Mercedes Mir, que asseguren que signaven els documents perquè confiaven en els seus marits, i la secretària de Millet, Elisabeth Barberà, que revela al jutge que la família de l'expresident cobrava més de 40.000 euros mensuals.

5. Nova querella contra Millet i Montull per l'hotel del Palau (juny 2010)

La fiscalia d'Urbanisme presenta una nova querella contra Millet i Montull, aquest cop per tràfic d'influències i apropiació indeguda en relació amb la construcció de l'hotel del Palau. L'Ajuntament defensa que va actuar "correctament" i amb "molta transparència" en la tramitació administrativa de l'hotel.

6. Millet i Montull passen 13 dies a presó preventiva per l'hotel del Palau (juny 2010)

Millet i Montull declaren davant la titular del jutjat d'instrucció 10 de Barcelona, que decreta presó provisional sense fiança. Passen 13 dies a presó. Per aquest cas, també imputa el llavors tinent d'alcalde d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, Ramon García-Bragado, l'arquitecte Carlos Díaz, el gerent d'Urbanisme del consistori, Ramon Massaguer, i l'exdirector jurídic Enric Lambies, per haver suposadament ocultat la titularitat de l'hotel i amagat una operació especulativa.

7. La fiscalia demana separar el suposat finançament irregular de CDC (novembre 2010)

La Fiscalia demana al jutge Juli Solaz que obri una peça separada per investigar el suposat finançament irregular de CDC a través del Palau. Demana que s'imputi el tresorer de CDC, Daniel Osàcar, i l'actual secretari d'Immigració de CDC, Àngel Colom.

8. El jutge imputa Osàcar pel suposat finançament irregular (març 2011)

El nou jutge, Miguel Ángel Tabarés, que substitueix Juli Solaz com a instructor de la causa mentre no hi ha un substitut definitiu, imputa Osàcar per suposats pagaments irregulars de CDC. També imputa Pedro Buenaventura, de Ferrovial. El jutge declara CDC responsable civil "a títol lucratiu" i li exigeix que presti una fiança per valor de 3,2 milions d'euros, sota l'amenaça de l'embargament dels seus béns.

9. El jutge declara CDC responsable civil i li imposa una fiança de 3,2 milions d'euros (juny 2012)

El jutge assegura que hi ha indicis que CDC va rebre fons del Palau "a través d'entregues opaques de diners en efectiu" realitzades en el període 2002-2008 pels imputats Fèlix Millet i Jordi Montull, amb la col·laboració de Gemma Montull. Els van entregar, segons el jutge, als tresorers de CDC Carles Torrent –que va morir el març del 2005– i el seu substitut, l'imputat Daniel Osàcar.

10. El fiscal demana 4 anys i 7 mesos de presó per a Bragado i 10 per a Millet i Montull (juny 2012)

El fiscal de delictes urbanístics demana 4 anys i set mesos de presó per a García Bragado, Massaguer i Lambies per les irregularitats urbanístiques comeses en la tramitació del projecte de l'hotel del Palau. Estan acusats de delictes de falsedat documental i prevaricació. A més, demana la seva inhabilitació per a càrrecs públics durant tretze anys i mig i una multa de 12.000 euros a cadascun. Per a Millet i Montull, que haurien utilitzat les seves influències i haurien ocultat la veritable titularitat del hotel que volien construir, el fiscal demana 10 anys i dos mesos de presó per delictes continuats de tràfic d'influències, apropiació indeguda, falsedat documental i prevaricació.

11. El jutge tanca la investigació del desfalc (juliol 2013)

Finalment el jutge torna a ajuntar el desviament de fons a CDC i l'espoli de la institució i dóna per acabada la investigació. Disset persones aniran a judici, entre les quals Millet i Montull, però també advocats, assessors fiscals, empresaris i ex alts càrrecs de la constructora Ferrovial i de CDC. Es desconeix el destí de 9,6 milions d'euros.

12. El fiscal demana 27 anys i mig per a Millet i Montull (octubre 2013)

El fiscal demana 27 anys i sis mesos de presó per a Millet i Montull. Per a la filla de Montull, Gemma Montull, acusada també de malversació, el fiscal sol·licita 26 anys i mig de presó, i també un any i mig de reclusió per al "destacat" militant i exparlamentari de CDC Jaume Camp per tràfic d'influències. Per a l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, sol·licita 7 anys i mig de presó i 20 milions de multa, i a Convergència la commina a tornar els 6,7 milions que va cobrar de Ferrovial via Palau en concepte del 4% de comissió de les obres adjudicades des de la Generalitat.

13. Comença el judici per l'hotel del Palau, però el posposen 15 dies perquè Millet es trenca el fèmur (febrer 2014)

La jutge suspèn el judici del cas de l'hotel del Palau i l'ajorna fins al 10 de març després que el principal acusat, Fèlix Millet, s'hagi trencat el fèmur la nit anterior a l'inici del judici. Millet es trenca el fèmur en caure a casa i és ingressat i sotmès a una operació.

14. El jutge condemna Millet a un any de presó per l'hotel del Palau i absol la cúpula d'Urbanisme (maig 2014)

L'Audiència de Barcelona condemna a un any de presó Fèlix Millet i Jordi Montull per les irregularitats urbanístiques en el projecte d'un hotel del Palau. La llavors cúpula d'urbanisme queda absolta.

15. L'Audiència obliga a reobrir el cas i imputar els empresaris que van fer feines per al Palau (juny 2014)

L'Audiència impedeix que es doni per tancada la instrucció del cas per tal que es puguin imputar nou empresaris que van treballar a les finques particulars de Millet i Montull però van facturar les feines al Palau de la Música. També declara que les filles de Millet, que van celebrar els seus casaments i viatges pagats pel seu pare amb diners de l'entitat, siguin jutjades com a responsables civils a títol lucratiu.

stats