POLÍTICA
Política 27/03/2011

Cinc històrics presos d'ETA sortiran en breu en llibertat

Un d'ells és José Maria Sagarduy, el pres que més temps ha passat a la presó a Espanya de manera ininterrompuda

Marta Català
2 min

BarcelonaCinc presos d'ETA sortiran de la presó entre abril i maig després d'haver complert les seves condemnes, segons han informat a l'Ara.cat fonts penitenciàries del ministeri de l'Interior. El més representatiu d'aquest grup és José Maria Sagarduy, alias Gatza. A tots ells se'ls ha aplicat la doctrina Parot, que s'aplica en condemnes terroristes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les mateixes fonts han explicat a aquest diari que Sagarduy és el pres que més temps ha passat a la presó a Espanya de manera ininterrompuda. "Va agredir un funcionari a la presó i es va intentar fugar", van explicar les fonts. Sagarduy ha passat 30 anys a la presó sense que mai no s'hagi penedit dels seus actes.

Sagarduy serà el primer en gaudir de la llibertat el proper 13 d'abril. Ha passat 30 anys i nou mesos a la presó. Quan va ingressar tenia només 21 anys i l'abandona amb 52. Va ser detingut el 10 de juliol de 1980 i des d'aleshores s'ha convertit en un símbol en el món etarra.

La llibertat també li arribarà a José Maria Múgica Pikabea, Jon Aguirre Aguiriano, Estanislao López Agiriano y Andrés Errandonea Arruti. Tots sortiran entre el 13 d'abril i el 10 de maig.

El segon de sortir serà José María Múgica Pikabea, de 42 anys. L'1 de maig acaba la seva condemna després de 18 anys a la presó. Va ser detingut el 17 de juliol de 1991 i el 1995 la Secció Segona de la Sala del Penal de l'Audiència Nacional el va condemnar a 18 anys de presó per haver facilitat informació al "comando" Ipar Haizea d'ETA per matar Raul Suárez Fernández, assassinat el 8 de juny de 1991 a Renteria, segons publica avui europapress.es.

El 3 de maig també sortirà en llibertat Jon Aguirre Aguirriano després de 30 anys a la presó. Com Sagarduy, mai no s'ha penedit dels seus crims i està considerat com una peça dura dins la banda. Va ser condemnat per tres assassinats, un d'ells, un nen de 13 anys, José María Piris, que va morir en donar una patada a una bomba. Detingut l'any 81, recupera la llibertat amb 69 anys, segons publica avui europapress.es.

El 10 de maig sortirà Estanislao López Aguiriano després de 25 anys a la presó. Va ser detingut el 17 de maig de 1986 i va ingressar a la presó amb 19 anys. El mateix dia sortirà Andrés Errandonea Arruti. Fa ser detingut el 86 i ha passat 25 anys a la presó, segons fonts penitenciàries.

stats