Política 18/04/2017

Circulen 21 autobusos a Barcelona amb anuncis a favor del referèndum

Els líders de C's i PP a l'Ajuntament de Barcelona han demanat la retirada dels anuncis pel seu "caràcter ideològic" i per publicitar un "acte il·legal"

Ara
2 min
Anunci del Pacte Nacional pel Referèndum en un autobús de Barcelona

BarcelonaEl Pacte Nacional pel Referèndum engega una campanya publicitària amb múltiples suports que insta els catalans a votar. Des d'ahir fins al 30 d'abril, un total de 21 autobusos de Barcelona llueixen la frase: "Perquè és el meu dret, voto referèndum". També es podrà veure al metro entre el 18 i el 24 a través de 185 plafons en estacions, un espot a la televisió de TMB o a les pantalles de les autopistes. La campanya no només es focalitza a Barcelona, sinó que s'estén arreu del territori.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La iniciativa ja ha generat disconformitat entre els detractors de la consulta i C's ja s'hi ha pronunciat. La líder del grup municipal a l'Ajuntament de Barcelona, Carina Mejías, ha demanat la retirada dels anuncis pel seu "caràcter ideològic" que, considera, "estan fora de la legalitat". Mejías ha explicat que la campanya vulnera el protocol de publicitat de TMB aprovat el 2009, que, segons ha assegurat, prohibeix col·locar anuncis ideològics als vehicles de l'empresa excepte en campanya electoral.

Fonts de TMB, però, constaten que als contractes amb els exclusivistes no figuren aquestes condicions i han deixat clar que es compleixen els criteris de "no buscar la provocació ni la confrontació", i equiparen la iniciativa amb la campanya d'ANC i Òmnium de l'Onze de Setembre. A més, expliquen que s'hi ha donat el vistiplau perquè no incompleix els criteris de "no discriminació" ni d'anunciar comportaments "il·legals". Tot i això, Mejías i també el líder del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, han expressat que es tracta d'uns anuncis d'una empresa privada -el Pacte Nacional pel Referèndum- a favor d'una consulta que sí que interpreta "il·legal, i ja hi ha persones inhabilitades per impulsar-la".

Per tot plegat, tant C's com PP han demanat a la presidenta de TMB, Mercedes Vidal, i a la presidenta de l'Àrea Metropolitana, Ada Colau, que retirin la publicitat. "Que s'apliqui la mateixa vara de mesurar", ha manifestat, en referència a una campanya del 2009 sobre la possibilitat que els pares poguessin decidir l'escolarització en castellà dels seus fills que es va prohibir. Fernández també ho ha comparat amb la prohibició de Colau que circulés l'autobús d'Hazte Oír. Fernández també ha criticat que el PSC, com a soci de govern de Colau, "permeti aquest tipus de campanyes al transport públic".

stats