Política 27/09/2016

"Quin serà el nou invent independentista per seguir enganyant els catalans?": l'oposició referma el seu 'no' a Puigdemont

Ciutadans avisa el president que "no s'inventi referèndums fins que no surti el que li interessa" i CSQP alerta que en cap cas es podrà afirmar que "surt reforçat" de la qüestió de confiança

Laia Vicens / Jordi Mumbrú
3 min
Ciutadans avisa Puigdemont: "Que no s'inventi referèndums fins que surti el que li interessa"

BarcelonaJust quan es compleix un any de les eleccions del 27-S els partits independentistes han de concretar –i, si s'acorda, modificar– el full de ruta cap a la independència. Ara per ara pren força la idea d'un referèndum –per a la CUP, unilateral, i per al PDC i ERC, vinculant– que Carles Puigdemont podria plantejar demà en el seu discurs abans de sotmetre's a la qüestió de confiança. Una votació que des dels partits de l'oposició ja han rebutjat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"A Puigdemont les urnes ja li van dir que la majoria de catalans volen seguir sent espanyols: que no s'inventi referèndums, perquè el poble ja li ha dit què vol", ha assegurat el portaveu adjunt de Ciutadans, Fernando de Páramo, que ha acusat el president i el Govern d'"inventar-se i anar celebrant referèndums fins que no surti el que els interessa". "Són màquines de perdre referèndums", ha etzibat.

Els retrets de Páramo cap al Govern no han acabat aquí. El dia abans de la qüestió de confiança Ciutadans ha afirmat que és un "ridícul polític" que el president se sotmeti a aquest debat, quan ni tan sols té garantida "l'estabilitat" al seu Govern ni al seu partit, en referència a la piulada del conseller Santi Vila i les reticències d'alguns dels consellers al referèndum. Així, ha assenyalat que Puigdemont és "incapaç" de garantir un bon funcionament del Govern perquè "no té credibilitat" i no controla les "divergències i divisions internes" a l'executiu i al PDC.

El portaveu adjunt del partit taronja ha reivindicat, en canvi, que la seva formació, des de l'oposició, "hagi fet més en un any per tots els catalans que el Govern". "El Govern segueix avergonyint molts catalans", ha assegurat. Així, ha explicat que el seu partit "en només sis mesos" ha fet 11 proposicions de llei, mentre que ERC en dos anys i mig en va fer quatre.

També el PP ha carregat contra els plans independentistes del Govern. "Quin serà el nou invent independentista per distreure l'atenció i seguir enganyant els catalans?", s'ha preguntat el portaveu del PP al Parlament, Enric Millo. Segons ell, el debat sobre la qüestió de confiança "interessa només els independentistes" i només servirà per mostrar "la nova pastanaga que Junts pel Sí posa a la CUP i que la CUP s'empassa a canvi de compromisos que seran impossibles de complir".

Així, Millo ha lamentat que tots els focus se centrin en la qüestió de confiança i no en el debat de política general, que se celebrarà la setmana que ve i que és quan s'haurà de produir el veritable "examen" a Puigdemont. Amb ironia, Millo ha lamentat que la CUP revelés fa setmanes el seu suport al president i no doni marge per a la intriga. "Puigdemont guanyarà la qüestió de confiança, però la factura la pagaran els ciutadans", ha assenyalat, perquè "deixarà en mans dels radicals i antisistema" el Govern de la Generalitat.

Catalunya Sí que es Pot espera que el president "parli clar"

L'encarregat d'anunciar el vot contrari de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) a la qüestió de confiança de demà ha estat Albano Dante Fachin. El líder de Podem a Catalunya ha assegurat que si Puigdemont supera el tràmit en cap cas es podrà dir que ha sortit "reforçat", i ha criticat que, a tot estirar, "s'haurà tornat a la situació d'abans de la incapacitat d'aprovar els pressupostos". Dante Fachin ha confiat també que el debat de demà serveixi perquè el president "parli clar" i expliqui si vol celebrar un referèndum i, en cas afirmatiu, que deixi clar en quines condicions.

stats