Política 18/02/2011

Condemna transversal de l'apagada de TV3 al País Valencià

Des d'ICV fins a Ciutadans-Partido de la Ciudadanía, passant pel PSC, ERC, Reagrupament, Solidaritat Catalana, la Diputació de Lleida i el Govern català. Les crítiques per la pressió que ha portat al tancament dels repetidors d'Accicó Cultural del País Valencià són gairebé unànimes

Redacció
4 min
El president d'ACPV, Eliseu Climent, acompanyat de dos històrics expresidents d'Acció Cultural, Joan Francesc Mira (esquerra) i Vicent Moreno (dreta), moments abans de llegir la declaració institucional de l'entitat després que aquest dijous decidís cessar les emissions de TV3 al País Valencià per les elevades multes imposades pel govern valencià.

BarcelonaEl Govern de la Generalitat, la Diputació de Lleida, Ciutadans-Partido de la Ciudadanía, Solidaritat Catalana per la Independència, ICV. Són veus que han criticat aquest divendres la pressió que el govern de Francisco Camps ha fet sobre Acció Cultural del País Valencià per obligar-los a tancar els repetidors de l'entitat que emetien el senyal de TV3. El setge judicial i administratiu, amb una multa de 600.000 euros que podrien ser de 800.000 si no es paga abans del 20 de març, més una nova llei que amenaçava amb incrementar la sanció amb 120.000 euros més cada mes, ha acabat vencent la junta encapçalada per Eliseu Climent, que aquest dijous a la nit va desconnectar els repetidors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins i tot C's

La reacció ciutadana ha estat massiva, però també ha estat igual d'unànime, amb actors inesperats, en la classe política. En aquest sentit, destaca especialment el paper de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía, habitualment contrari a polítiques de promoció de la llengua que sol criticar perquè les considera una imposició. En aquest cas, ha condemnat l'apagada perquè és partidari que totes les televisions autonòmiques puguin veure's a tot Espanya. Albert Rivera ha anunciat que el seu partit presentarà una proposta al Parlament perquè la Generalitat adopti aquesta posició. "Han d'iniciar-se negociacions multilaterals entre totes les comunitats autònomes per garantir que les televisions autonòmiques tinguin llicència per emetre a les 17 comunitats", afirma en un comunicat.

ICV ho porta al Parlament

En l'altre extrem de l'arc parlamentari, la portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha anunciat que el seu grup ha mantingut converses amb CiU i ERC, i que ho farà amb altres grups, per portar al Parlament una iniciativa perquè aquest es pronunciï "en contra del tancament" de les emissions de TV3 al País Valencià. Camats ha denunciat que l'actitud del govern valencià és una "mostra de força en contra el català". Per Camats, es tracta d'una "mostra més d'assetjament que el govern de Camps ve fent contra TV3 i la llengua catalana". La diputada ha demanat que la "lluna de mel" de Mas i Zapatero "tingui el seu efecte i garanteixi que els valencians puguin veure l'emissora catalana".

El Govern ho troba "insòlit"

En una roda de premsa aquest migdia, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha dit que “el Govern lamenta profundament” el tancament de les emissions de TV3 al País Valencià, i ha titllat d'“insòlit” que un fet com aquest es produeixi en ple segle XXI i “en un món interconnectat”. Homs també ha recordat que el Govern defensa la reciprocitat de les emissions televisives entre Televisió de Catalunya i Televisió Valenciana, i en aquest sentit ha avançat que l'executiu durà a terme “gestions discretes” amb la Generalitat Valenciana per trobar una solució al conflicte.

D'altra banda, Homs s'ha referit a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que fa uns mesos es va presentar al Congrés dels Diputats per permetre que les televisions autonòmiques es poguessin veure també fora del territori de cada comunitat. La ILP es troba bloquejada després que el govern central decidís no prendre-la en consideració, i per això Homs ha anunciat que la Generalitat demanarà a l'executiu de Zapatero que permeti que el seu debat al Congrés.

ERC pregunta on és la ILP

ERC també ha fet referència a la ILP encallada. La portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, ha acusat el govern valencià "d'agitar la catalanofòbia" com a eina "fructífera" de cara a les properes eleccions municipals i a les Corts Valencianes perquè "li va be per tapar casos de corrupció". I ha demanat explicacions al govern espanyol perquè té pendent l'adjudicació d'un nou multiplex per al País Valencià i perquè tér aturada la ILP. Simó ha posat el seu partit "a disposició" de totes aquelles entitats que vulguin portar el cas per la via judicial. En aquest sentit ha afegit que "no es pot menystenir" la possibilitat d'elevar-lo al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

SI ho considera "genocidi cultural"

Solidaritat Catalana per la Independència, per part seva, ha emès un comunicat on titlla el cessament "imperatiu" de les emissions de TV3 al País Valencià de "genocidi cultural", comparable "pels seus efectes" a les disposicions del feixisme franquista. El subgrup parlamentari considera aquest cessament com una "nova invasió espanyolitzadora" fruit de la dèria imperialista espanyola que vol acabar amb "tot el que sigui català". SI responsabilitza del tancament el "partit hereu del franquisme" (el PP), la inoperància del PSOE, que "no ha fet res per evitar-ho", i la Generalitat de Convergència i Unió, "de la qual es riuen els altres dos partits".

Rcat parla "d'atemptat a la llibertat d'informació"

Per Regrupament Independentisa, la política de Camps contra TV3 és "un atac directe a la vertebració de l'espai comunicatiu català", al qual tenen dret els catalans "malgrat les múltiples traves legislatives i tècniques que hi posen els estats espanyol i francès". També consideren que és tracta d'un "acte de censura de la cultura i de la llengua catalanes" i "un atemptat a la llibertat d'informació i de comunicació".

Pel PSC, és el mal de tenir un govern del PP

Pel PSC, que ha qualificat el cessament de les emissions de "mala notícia", el fet és la "manifestació del que implica que el PP governi en territoris de parla catalana", segons el diputat Daniel Fernández, que ha defensat el paper del Partit Socialista del País Valencià en la crisi de les emissions. També s'ha mostrat optimista en el que ha definit com "una batalla" que creu "que es guanyarà" i ha carregat contra el govern la Generalitat valenciana, "presidit per un president a qui regalen vestits" i que no està a l'alçada del país.

Moció de rebuig a la Diputació de Lleida

Paral·lelament, la Diputació de Lleida ha aprovat aquest divendres una moció de rebuig al cessament de les emissions. Han donat suport al text els grups d'Esquerra (ERC), el Partit dels Socialistes (PSC), Unitat d'Aran (UA) i Convergència i Unió (CiU). El Partit Popular (PP) s'ha abstingut. La moció reclama als governs de Catalunya i el País Valencià un acord perquè els respectius canals de ràdio i televisió arribin als dos territoris amb normalitat. La Diputació demana a més al Govern de Catalunya que ho consideri una prioritat.

stats