Política 25/10/2014

Ciutadans vol un pacte estatal amb UPyD i no acords puntuals

Villegas demana "agilitzar" el procés d'entesa per forjar una "alternativa" forta

Efe
2 min
El vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas / ACN

MadridCiutadans no vol acords puntuals amb UPyD, sinó una aliança electoral d'àmbit estatal. Encara que no hi ha condicions prèvies en la negociació que mantenen des de fa un mes, el partit català descarta "pràcticament" la via de pactes parcials, assegura el vicesecretari general, José Manuel Villegas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I gairebé la descarta, explica en una entrevista amb Efe, perquè el producte resultant seria quelcom "tacat" i "difícilment comprensible", i insisteix a apostar per una tercera força "alternativa" forta i amb un missatge clar. Precisament és l'opció que menys sedueix a la formació d'UPyD, més partidària, si arriba el cas, d'aconseguir acords parcials o institucionals que d'anar junts de la mà a les eleccions espanyoles de l'any que ve, però Villegas no creu que hi hagi res decidit i es mostra moderadament optimista.

Fa uns mesos, recorda, UPyD no es plantejava ni iniciar converses amb Ciutadans i, de fet, en el seu últim congrés va decidir concórrer en solitari a les eleccions. Però ara, almenys, ja existeix un marc negociador que "ja es veurà a on porta", diu el dirigent de Ciutadans. De moment, a part de la primera trobada entre Rosa Díez i Albert Rivera, el passat 23 de setembre, s'ha celebrat una primera reunió del grup de treball que es va crear amb aquest objectiu i la setmana que ve podria celebrar-se a Barcelona una segona, tot i que encara està per concretar.

En aquest curt camí d'una aliança buscada per Ciutadans, aquesta força política ha constatat diferències amb UPyD, sobretot de tipus programàtic o de distribució de competències. En tot cas, asseguren que no són divergències "insalvables" i que tot és "negociable". Un procés d'entesa que a Ciutadans li interessa "agilitzar" i tancar "com més aviat millor", tenint en compte que queden set mesos per a les eleccions municipals.

UPyD, molesta amb el vot de C's a Juncker

El que potser més molesta UPyD és que els dos eurodiputats de C's votessin a favor del president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker. Tot i això, Villegas ha argumentat que "encara que és entusiasta de Juncker", no creuen que hi hagi una alternativa millor i per això el van votar, i ha recordat que dos dels quatre eurodiputats d'UPyD també el van votar.

Un dels dos eurodiputats que va votar a favor del conservador és el fins ara portaveu d'UPyD al Parlament Europeu, Francisco Sosa Wagner, que va deixar el seu escó i el partit la setmana passada, al·legant "l'assetjament" i els insults des que va apostar públicament per pactar amb Ciutadans.

I el que tampoc ha agradat a la formació magenta és que dos regidors de Ciutadans de Gimenells (Lleida) s'abstinguessin en la votació de la moció que donava suport a la consulta del 9-N. Un fet que a Villegas tampoc va agradar "gens". De fet, els dos regidors independents van ser expulsats del grup municipal.

stats