Política 22/08/2016

Ciutadans responsabilitza Forcadell davant el TC de no haver impedit el debat del procés constituent

El vicepresident segon del Parlament entrega al tribunal les seves pròpies al·legacions

Ara
2 min
El vicepreisdent segon del Parlament i membre de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra

BarcelonaCiutadans ha posat en el punt de mira Carme Forcadell. En l'escrit d'al·legacions que ha entregat aquest dilluns al Tribunal Constitucional (TC), el vicepresident segon del Parlament, José María Espejo-Saavedra, culpa la presidenta de la cambra de no haver impedit la votació al ple de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent en un "evident frau de llei".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En les conclusions del seu escrit, el dirigent de C's argumenta que des de la presidència del Parlament es va "eludir la responsabilitat d'impedir" que prosperés una votació que era contrària a la sentència del TC sobre la declaració de ruptura i a l'avís que una setmana abans havia fet arribar el mateix tribunal als membres de la mesa.

Tot i que apunta que no entra a valorar "les conseqüències que pugui tenir" per Forcadell, Espejo-Saavedra argumenta que el reglament del Parlament atorga a la presidència la facultat de "mantenir l'ordre de les discussions i fer complir el reglament". Emparant-se en això, sosté que la presidenta havia d'impedir que s'utilitzés un article del reglament –el que apunta que el ple pot decidir canviar l'ordre del dia– "en evident frau de llei per eludir la prohibició imposada a la mesa".

Segons el dirigent de Ciutadans, amb aquesta estratègia es va intentar traslladar la responsabilitat de la presidenta al ple, "ignorant que la presidenta, quan és al ple, no només actua com a diputada", sinó també com a autoritat encarregada d'ordenar el debat i amb el deure de "complir i fer complir la llei".

Espejo-Saavedra –que és advocat i ha redactat ell mateix les seves al·legacions– reclama al tribunal que no tracti la mesa com un tot, ja que, remarca quan explica els seus antecedents, durant els debats previs sobre si es podia o no debatre el procés constituent al ple i el mateix dia del debat els representants que no eren de Junts Pel Sí van fer pública la seva disconformitat amb la votació, i fins i tot van arribar a demanar la convocatòria d'una mesa.

stats