Política 17/03/2016

Ciutadans suma un altre recurs al TC per intentar paralitzar les ponències de les lleis de desconnexió

El PSC també ho ha recorregut, però va evitar fer-ho juntament amb Ciutadans per defugir la visualització del frontisme. També el PP té intenció de portar l'acord de la mesa del Parlament al Constitucional

M.colomer
2 min

BarcelonaEl grup parlamentari de Ciutadans formalitzarà aquest divendres el recurs d'empara per sol·licitar al Tribunal Constitucional que paralitzi les ponències de la cambra catalana que debatran les lleis de desconnexió. Així ho ha anunciat aquest dijous el diputat i vicepresident de la Mesa del Parlament per Ciutadans José María Espejo Saavedra, que ha argumentat motius tant jurídics com polítics. Ciutadans veu "frau de llei" el canvi de nom de les ponències per intentar desvincular-les de la declaració rupturista del 9-N que va anul·lar el TC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per Espejo Saavedra, l'informe dels serveis jurídics del Parlament que recomanava no impulsar les lleis de desconnexió per la via de la ponència conjunta avalen la base jurídica del recurs d'empara. Però, més enllà, ha defensat que "l'important és el rerefons polític arbitrari de la decisió de la mesa" de crear les ponències conjuntes malgrat l'opinió dels juristes. Perquè a parer de Ciutadans, Junts pel Sí i la CUP "pretenen utilitzar els recursos del Parlament per als seus fins exclusius".

L'anunci de la presentació del recurs d'empara davant del TC coincideix amb la constitució, aquest dijous, de la primera de les ponències, la de l'Agència Tributària. En cas que el TC admetés a tràmit el recurs, podria suspendre la ponència per decisió explícita, però la suspensió no es produiria de forma automàtica com si es tractés d'un recurs a una disposició legal.

Segon recurs, a l'espera del tercer

El de Ciutadans se sumarà al recurs que va presentar el PSC, que va defugir fer-ho de forma conjunta amb els d'Albert Rivera i el PP per evitar la visualització d'un front unionista conjunt. També el PP presentarà el seu propi recurs, per bé que no ha concretat quan. Espejo Saavedra ha assegurat que malgrat la intenció mostrada inicialment pel PP de presentar conjuntament el recurs d'empara, Ciutadans no ha rebut cap petició en aquest sentit.

stats