CANVI DE CICLE
Política 03/04/2014

El 'think tank' de la CEOE assegura en un informe que la independència seria una "aventura molt perillosa"

L'Institut d'Estudis Econòmics preveu una Catalunya fora de la UE i de l'eurozona i amb entitats financeres i empreses deslocalitzant-se i amb una prima de risc més alta

Roger Tugas
2 min
Juan Rosell i Salvador Navarro, en el col·loqui organitzat per Tribuna Mediterránea. / MANUEL BRUQUE / EFE

BarcelonaL'Institut d'Estudis Econòmics (IEE), 'think tank' de la patronal espanyola CEOE, ha presentat aquest dijous al Círculo Ecuestre de Barcelona un informe que preveu que la independència de Catalunya seria una "aventura molt perillosa socialment, econòmicament i políticament", segons l'ha definit un dels seus autors, el catedràtic de Fonaments de l'Anàlisi Econòmica de la UAB Clemente Polo –també exdirigent de C's i d'UPyD.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de l'IEE, José Luis Feito, ha defensat els arguments dels que creuen que "els costos de la independència serien un disbarat", mentre que Polo ha criticat les raons aportades pels economistes partidaris de la independència, els quals se situarien "en unes hipòtesis que provoquen hilaritat". De fet, l'informe defensa que Catalunya quedaria fora de la Unió Europea i de l'eurozona, a diferència del que afirmen els sobiranistes. El coautor de l'informe ha lamentat que "molts cops els partidaris de la independència juguen brut" i ha aventurat que, en cas de secessió, les exportacions a la resta de l'Estat caurien prop d'un 50%, les entitats financeres amb seu a Barcelona canviarien de seu, la prima de risc pujaria, el cost de finançament de les empreses també, marxarien actius financers i es deslocalitzarien empreses. "El panorama no pot ser més negre", ha conclòs Polo.

Al seu torn, l'altre autor, Ángel de la Fuente –l'inventor de les noves balances fiscals del govern espanyol–, ha criticat la "persistent i exitosa campanya de màrqueting que diu que Espanya ens maltracta fiscalment". Per contra, ha assegurat que el dèficit fiscal català és el que li pertoca per nivell de renda i el mateix que tindria amb un sistema de finançament similar a l'alemany. Tot i això, ha reconegut que el País Valencià està maltractat fiscalment, mentre que Extremadura recapta poc i rep molt. De la Fuente fins i tot ha defensat que, de forma gradual, es desmunti el sistema de concert econòmic del País Basc i Navarra.

stats