Política 18/08/2011

Cleries demana disculpes per la revisió del PIRMI que qualifica de "necessària"

És la primera vegada que el titular del Departament de Benestar es refereix als canvis en el pagament de la renda

Sònia Sanchez
2 min

BarcelonaEl conseller de Benestar Social de la Generalitat, Josep Lluís Cleries, ha demanat "disculpes a les persones i famílies que han sofert alguna molèstia" a causa de la revisió del PIRMI. El conseller, que s'ha referit per primera vegada al polèmic assumpte, ha dit que "era un control necessari i quan es fan controls a vegades les molèsties són inevitables".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cleries ha estat la primera persona del govern català que ha demanat disculpes per aquest fet. Pel que fa a la nova forma de pagament, el conseller ha detallat que un 20% dels beneficiaris no han cobrat encara el xec nominal i que el termini es va acabar el passat 15 d'agost. Això, però, no significa que aquesta quantitat sigui equivalent al frau sinó que poden haver-se donat diverses circumstàncies, com un canvi de domicili no comunicat, un error o l'absència de la llar per algun motiu justificat.

El conseller confia que en les properes setmanes ja es podrà quantificar les persones que estan cobrant el PIRMI sense tenir-hi dret, motiu pel qual es va posar en marxa per sorpresa aquest agost el procés de revisió de l'ajuda. Cleries, que estava de vacances quan va esclatar la polèmica, s'ha manifestat "dolgut perquè un 20% no hagi cobrat", però ha assenyalat que això "significa que alguna cosa no acaba de funcionar bé". "Tots ens hem quedat sorpresos amb aquest 20% perquè no esperàvem una xifra tan alta", ha dit.

Cleries s'ha referit també a l'informe del Consell de Treball Econòmic i Social, aprovat avui, que és molt contrari a reformar el PIRMI, i ha assegurat que el Govern "estudiarà les recomanacions", ja que el decret encara no està aprovat i abans de fer-ho "cal estudiar totes les propostes". El conseller s'ha mostrat obert al "diàleg" amb administracions locals i entitats socials "per millorar la renda mínima", dins de la tasca del grup de treball ja creat per lluitar contra la pobresa.

El conseller ha preferit esperar a veure com queda finalment el decret per poder quantificar els perceptors que deixaran de cobrar el PIRMI per aquestes modificacions, com són els que només el cobren per motius laborals, és a dir, per estar a l'atur sense cap subsidi. Per aquest grup, Cleries ha apuntat que "tenen programes estatals de seguiment de l'atur, però molts vénen al PIRMI i la Generalitat tampoc es pot fer càrrec de tot".

stats