Política 22/10/2014

Nicolás, l'"impostor" de 20 anys que es va colar en la proclamació de Felip VI

El jove Nicolás, que va estafar 25.000 euros després de fer-se passar per assessor del govern espanyol, desapareix de la vida pública de Madrid, mentre la policia investiga

Efe
3 min
Nicolás, el dia de la proclamació de Felip VI

MadridNingú no sabia qui era, però semblava omnipresent. Amb només 20 anys, es feia passar per assessor del govern espanyol i assegurava tenir contactes amb els personatges més importants del món polític i econòmic de Madrid. Mentre tothom es demanava d'on havia sortit, ell continuava assistint a inauguracions i actes polítics de tota mena. Després que fos detingut, acusat de falsedat documental, estafa i usurpació de funcions públiques, el jove ha desaparegut de la vida pública de la capital espanyola, mentre continuen la investigació policial i la judicial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La defensa del jove, que va ser detingut i posat en llibertat la setmana passada, insisteix que no va cometre els delictes que se li imputen. Reconeix que va acudir a nombrosos actes, inclosa la proclamació de Felip VI, i va dur a terme diferents activitats gràcies als contactes que tenia. I assegura que "anar a una festa, o fins i tot colar-s'hi, no és un delicte. En tot cas és un error de seguretat". Un error que s'està investigant enmig d'un gran secretisme. Com va aconseguir entrar al Palau Reial? Qui el va convidar?

Una estafa de 25.000 euros

Divendres passat, la jutge va deixar el jove en llibertat provisional, després que prestés declaració per haver-se fet passar per assessor del govern d'Espanya fent servir documentació falsa. La magistrada el va obligar a comunicar al jutjat els canvis de domicili, li va prohibir sortir d'Espanya i li va retirar el passaport. El jove està acusat d'haver falsificat informes del Centre Nacional d'Intel·ligència, i d'haver-se fet passar per membre del cos. L'atestat detalla que l'imputat ha desenvolupat una "intensa activitat en actes públics amb presència d'altes personalitats i alts directius de societats financeres i de la vida econòmica en general". Fent-se passar per assessor de la vicepresidència del govern, va aconseguir cobrar 25.000 euros amb la promesa que intentaria que l'executiu de Rajoy intervingués en la venda d'un immoble de Toledo propietat de la víctima. Nicolás va lliurar a aquesta persona un dossier amb presumptes signatures del secretari d'estat i el subsecretari d'estat de Presidència.

En l'escorcoll al domicili de Nicolás, que es desplaçava per Madrid en vehicles d'alta gamma als quals afegia un dispositiu lluminós semblant als utilitzats per les forces de seguretat, van ser intervinguts altres dossiers, dues autoritzacions falses per a vehicles del palau de la Moncloa i plaques de la Guàrdia Civil i de la policia municipal.

El que no se sap és quin és l'origen dels contactes del jove ni com es relacionava amb personalitats polítiques i empresarials. Se sap que els seus pares no són rics, que el jove vivia amb la seva àvia, i que durant un temps va treballar com a relacions públiques d'una empresa constructora. Aquesta companyia pagava el lloguer del luxós xalet en què el jove rebia els seus contactes, i també el cotxe d'alta gamma que utilitzava normalment. La casa i el cotxe els va fer servir per impressionar i convèncer tothom que era algú important, perquè estava molt ben relacionat.

La seva indumentària, massa formal per a un jove de la seva edat, i el seu afany per sortir a la foto no aixecaven sospites ni desconfiança entre els habituals de Noves Generacions i del PP. Nicolás no només acudia a actes del partit: també es deixava veure en esdeveniments empresarials, en els quals es presentava com "un dels joves de FAES", la fundació que presideix José María Aznar, tot i que no n'era membre, com tampoc no era militant del PP ni de Noves Generacions, segons han assegurat a Efe fonts populars. El cert és que, tot i que al PP asseguren que no es van deixar enganyar mai pel jove, ell sí que va aconseguir estafar tercers vantant-se de les seves connexions amb el govern espanyol i el partit.

Al jove li agradava ser on hi havia la foto, a prop del protagonista de torn. Tots consideraven que era "un pesat", però pensaven que la seva intenció només era la de voler "figurar" al costat dels que manen. La realitat, però, és que el jove no només volia figurar, sinó que fingia contactes inexistents per aconseguir fer negocis.

La jutge no ho entén

En la seva interlocutòria, la jutge assegura no poder entendre com un jove de 20 anys, "amb la seva mera xerrameca i aparentment amb la seva pròpia identitat, va poder accedir a les conferències, llocs i actes als quals va accedir sense aixecar les sospites de ningú, per molt que digués que era membre de les joventuts del Partit Popular".

stats