Política 17/10/2017

Colau: “Rebuig frontal. És una barbaritat”

Xavi Tedó
3 min
Xavier Domènech i  Ada Colau ahir a  l’hotel Palace de Barcelona.

BarcelonaEl rebuig dels comuns a l’empresonament dels presidents d’Òmnium i l’ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, va ser frontal. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja havia titllat de “greu error” la petició de la fiscalia de demanar presó incondicional i, més tard, va parlar de “barbaritat” quan es va confirmar la decisió de la jutge de l’Audiència Nacional. A través de Twitter, va dir: “Rebuig frontal a presó preventiva per convocar una manifestació pacífica. És una barbaritat”. També el líder dels comuns al Congrés, Xavier Domènech, va respondre mostrant el rebuig: “No es pot caure més baix. Llibertat immediata Jordi Sànchez, llibertat Jordi Cuixart. Llibertat presos polítics”. El tinent d’alcalde de Barcelona i encarregat de l’àrea de drets fonamentals, Jaume Asens, va ser molt contundent: “No havia vist mai una aberració jurídica tan gran. No hi ha pitjor tirania que la que s’exerceix a l’ombra de la llei”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al matí, Domènech i Colau van protagonitzar una conferència al Fòrum Europa Tribuna Catalunya en què van intentar situar-se entre els independentistes i el govern espanyol, clamant diàleg. “Necessitem distensió per construir ponts de diàleg per aconseguir una negociació real”, va sentenciar el màxim dirigent de la confluència. Domènech va denunciar que “el requeriment de Rajoy no es el millor camí per obrir un diàleg”, però també va afegir que “no es poden posar dates de caducitat al diàleg”, en referència als dos mesos de marge que ha donat el president Puigdemont. “Hi ha una oferta de diàleg de la Generalitat i la resposta de l’Estat ha sigut activar el 155”, va lamentar el líder dels comuns, que va anotar que la carta enviada pel president “reitera l’oferta de diàleg, però ara cal facilitar tots els escenaris de diàleg”. Els comuns sostenen que la unitat d’acció que ha aconseguit el sobiranisme arran de la repressió policial i de l’aturada general del 3 d’octubre és un capital que cal conservar. “No necessitem fulls de ruta nous, sinó una agenda constituent conjunta, perquè si partim d’aquest 80% favorable al dret a decidir l’Estat no podrà obviar aquest clam majoritari”, va reblar el coordinador de Catalunya en Comú, que va reiterar que “el moviment sobiranista és una potència transformadora que no es pot posar a la defensiva ara”.

El referèndum pactat és la via que defensen els comuns per resoldre el conflicte, i ahir Domènech el va tornar a posar damunt la taula i va recordar que “la meitat dels electors del PP català, el 57% dels votants de Cs i el 78% del PSC volen votar”. “Tenim un problema de democràcia representativa”, va dir.

Colau apel·la a les grans majories

En la mateixa línia es va expressar Ada Colau. La colíder dels comuns va destacar la necessitat d’impulsar “polítiques de grans majories” i “el diàleg, perquè és el que vol Catalunya per afrontar els grans reptes que té al davant”. Un diàleg que no casa ni amb la repressió de l’Estat que busca “la rendició de Catalunya” ni amb la DUI que emana de la llei del referèndum. “Les vies de la judicialització i de la unilateralitat no són eficaces”, va avisar, i va insistir de nou en la demanda d’un referèndum pactat. En clau estatal, el secretari d’Organització de Podem, Pablo Echenique, va assegurar ahir que el president Puigdemont ha tornat a “deixar clar” en la seva carta a Rajoy que no ha declarat la independència i va acusar el PP i el PSOE de tenir ja pactada “per endavant” l’aplicació de l’article 155.

stats