05/09/2015

Colau admet que no participarà “directament” en la campanya

2 min
Colau manté una calculada distància amb la candidatura de Catalunya Sí que es Pot.

BarcelonaLa candidatura de confluència de l’esquerra alternativa -constituïda per Podem, ICV, EUiA i Equo- no s’explica sense l’èxit electoral de Barcelona en Comú. La sacsejada protagonitzada per Ada Colau el 24-M -amb rèpliques en altres ciutats de l’Estat, on la nova esquerra va assolir quotes de poder municipal- va empènyer Podem a escoltar la proposta de Joan Herrera, que defensava bastir un pol progressista que aspirés a fer forat el 27-S. De l’interès mutu en va néixer Catalunya Sí que es Pot, que pretenia comptar amb el concurs de Colau per esgarrapar vots, conscient del seu ganxo electoral. Però l’alcaldessa prefereix marcar certa distància amb la candidatura per mantenir l’autonomia del seu projecte, conscient que després del 27-S haurà d’afrontar negociacions per assolir una entesa que aporti més estabilitat al govern municipal. Ara Barcelona en Comú governa en minoria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La demostració d’aquesta calculada distància amb Catalunya Sí que es Pot és que Colau no participarà “directament” en la campanya de la llista de Lluís Rabell, tal com va confirmar ahir a la Cadena SER. Colau va recordar que la coalició que lidera és una candidatura municipalista que forma part d’una onada àmplia que aspira a un canvi en les formes de fer política. Més enllà de l’argumentari públic, Barcelona en Comú entén que l’alcaldessa no s’ha d’implicar a fons en la campanya de l’aliança d’esquerres per la necessitat de no comprometre una futura negociació per formar govern o teixir un pacte d’estabilitat a l’Ajuntament, però també per la constatació que hi ha diferències rellevants entre el projecte municipalista (construït a partir de Guanyem) i la candidatura del 27-S (amb ICV i Podem com a socis principals). L’ARA ja va avançar el 24 de juny que l’equip de Colau era partidari de preservar el rol de l’alcaldessa quan arribessin els actes de campanya. De la mateixa manera que comptarà amb el concurs actiu de Pablo Iglesias -que serà al costat de Rabell els pròxims dies per explicitar el suport de Podem al dret a decidir-, Catalunya Sí que es Pot volia lluir el nom de Colau camí de les eleccions. L’aportació de l’alcaldessa, però, serà més difusa.

Coscubiela i els comicis “placebo”

La candidatura de l’esquerra alternativa afronta avui la validació del programa electoral, un document d’un centenar de mesures on defensa un referèndum acordat amb l’Estat. El número tres de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, va definir ahir una consulta pactada com “la via més segura per als independentistes”. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Coscubiela va afirmar que les eleccions del 27-S “no seran mai plebiscitàries”, malgrat que hi hagi “candidatures” que “ho vulguin presentar així”, i va qualificar els comicis de “placebo”.

stats