CAP A LES PLEBISCITÀRIES
Política 09/06/2015

Colau fa gestos al sobiranisme i aspira a rebre l’aval d’ERC

Serà a la Meridiana l’11-S per fer més “plural” el procés i planteja que Barcelona rubriqui un “compromís propi”

Marc Colomer / Joan Serra
3 min
EL DIÀLEG AMB EL SOBIRANISME CIVIL 
 El president de l’ANC, Jordi Sànchez, i la líder de Barcelona en Comú, Ada Colau,  en la reunió que va mantenir ahir la futura alcaldessa amb les entitats del sobiranisme civil. També hi va participar la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals.

BarcelonaFa dies que els equips d’Ada Colau i Alfred Bosch treballen en un pacte d’estabilitat a Barcelona. Els republicans són més partidaris d’oferir suport des de fora del govern municipal -tal com va avançar dissabte l’ARA-, conscients que l’horitzó electoral del 27-S i les diferències en la interpretació del procés sobiranista compliquen la confecció d’un executiu compartit. I en aquest context negociador, Colau s’esforça a fer gestos de complicitat amb el sobiranisme. Barcelona en Comú prefereix com a soci prioritari ERC-tot i el diàleg obert amb el PSC- i aspira a rebre l’aval dels republicans per traçar el rumb del mandat. Després de definir-se la setmana passada com “un aliat real del procés”, la futura alcaldessa va anunciar ahir que participarà com a màxim representant de l’Ajuntament en la manifestació de la Diada a la Meridiana. La presència de Colau en l’acció que impulsen l’ANC i Òmnium Cultural ha de permetre, segons Colau, visualitzar la “pluralitat” social i política que hi ha darrere el procés, però alhora és una picada d’ullet a les forces sobiranistes, especialment dirigida a ERC, amb qui la coalició de l’esquerra alternativa manté reunions diàries des del triomf del 24-M.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Colau va avançar que serà a la mobilització de la Meridiana després de reunir-se amb el president de l’ANC, Jordi Sànchez, i la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, una trobada que ja havia anunciat l’endemà de guanyar les eleccions. “Venim per refermar el compromís amb un procés popular i ampli, des de la pluralitat”, va indicar Colau en la compareixença a la seu de l’Assemblea. Davant “l’evidència del bloqueig institucional” del govern del PP, que “impedeix qualsevol diàleg i expressió democràtica com és el dret a decidir”, la líder de Barcelona en Comú es va comprometre a acompanyar el procés des de l’Ajuntament per “convicció” i no com a contrapartida política a les demandes d’ERC. “Ho diem i ho creiem. No hem construït una candidatura nova, amb el sobreesforç que hem fet, per repetir els mateixos errors i el tacticisme electoral. Volem treballar des del diàleg”, va subratllar.

Colau considera que en la manifestació de l’Onze de Setembre hi tenen cabuda no només els independentistes sinó també els que, sense abraçar la independència -com és el seu cas-, consideren esgotat el marc institucional autonòmic i aposten per la plena sobirania. De fet, la candidatura que encapçala és un exemple d’aquesta suma de sensibilitats, amb el denominador comú de la defensa irrenunciable del dret a decidir. Per això la futura alcaldessa va afirmar que treballa en un “compromís propi” de Barcelona amb un “procés constituent” posterior al 27-S, una proposta que va definir encara com a “incipient”. “Seria una aportació pròpia des del municipalisme i la pluralitat”, va apuntar Colau, que vol implicar en el projecte els grups polítics municipals i les organitzacions veïnals, socials i econòmiques de la ciutat.

“Satisfacció” a l’ANC i Òmnium

Sànchez i Casals, que van traslladar a la coalició de l’esquerra alternativa el seu full de ruta i van reclamar l’adhesió de l’Ajuntament a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), van assumir amb “satisfacció” la proposta d’un compromís propi de Barcelona amb el procés. “És indispensable que la ciutat estigui al costat del país”, va apuntar el president de l’ANC, que va interpretar la iniciativa de Colau com una “bona notícia” i una aportació proactiva a la construcció d’un nou país. Sànchez no creu que sigui una porta per “escapar” del preacord del full de ruta signat per CDC i ERC el 30 de març, que la futura alcaldessa va titllar la setmana passada de pla “impropi”. La presidenta d’Òmnium va advertir que “un moviment polític com un procés cap a la plena sobirania necessita tots els matisos i dialectes”. ERC també va aplaudir el “gest de claredat” de Colau amb la Diada. La portaveu republicana, Anna Simó, va dir que aquests passos afavoreixen les converses per teixir una entesa a Barcelona i que alhora són fruit d’aquest mateix diàleg. “Colau ha pres consciència de la importància del procés per al país”, va argumentar Simó.

Mentre Barcelona en Comú intenta bastir un govern municipal amb suports estables, l’esquerra alternativa analitza l’estratègia cap al 27-S. El secretari d’organització de Podem, Sergio Pascual, va defensar ahir a Madrid que els estatuts de la formació els permeten canviar de sigles a Catalunya si es materialitza una confluència de forces d’esquerres. Podem sempre havia afirmat que als comicis de la tardor s’hi presentaria amb la seva marca.

stats