BARCELONA
Política 28/11/2015

Colau no gira l’esquena a la declaració rupturista

Maria Ortega
3 min
El ple de Barcelona presidit per l’alcaldessa Ada Colau.

BarcelonaNo hi ha hagut fractura al bloc de Barcelona en Comú en un debat pantanós per al grup: el de la declaració del Parlament d’inici del procés, que va sacsejar Catalunya Sí que es Pot, que hi va votar en contra enmig d’una gran polèmica. Ahir el PP, aprofitant que al consistori CiU-ERC i la CUP no tenen prou força per garantir-se la majoria, va intentar que la capital es posés d’esquena al text independentista. Però els regidors de l’equip d’Ada Colau, un a un, van votar en contra d’aquest rebuig. Pel que fa a la resta, l’únic vot no previsible va ser el de la regidora d’Unió, Sònia Recasens, que es va abstenir. De manera que Barcelona en Comú, CDC, ERC i la CUP van fer front comú per no rebutjar la declaració rupturista. Ciutadans i el PSC, en canvi, es van alinear amb el PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’encarregat de defensar la posició del govern va ser el tinent d’alcalde Jaume Asens, que en el seu moment va criticar que Catalunya Sí que es Pot votés en bloc al costat del que va anomenar “el búnquer” de C’s i el PP. Asens va argumentar que el text que s’estava qüestionant té nou punts i que Barcelona en Comú en veu alguns amb bons ulls, com defensar el dret a l’avortament i a la sanitat. Va recalcar, també, que Catalunya és un “subjecte sobirà que té legitimitat per iniciar un procés constituent”, però va criticar que la declaració no inclogui la possibilitat d’un referèndum o d’un acord federal. I va titllar de “barroeres” les maneres dels populars, a qui va instar a avalar la celebració d’un referèndum i a no fer “electoralisme” amb Catalunya.

Després de la primera intervenció d’Asens, i quan encara no s’havia produït la votació, el convergent Jaume Ciurana, esperant una abstenció que no es va produir, va acusar el tinent d’alcalde de fer una intervenció pròpia de la “vella política”, que li va recordar “la CiU dels anys 90”, la dels sís però nos.

El debat sobiranista ja va sacsejar el consistori de la capital catalana quan, en un ple extraordinari, l’abstenció dels regidors de Barcelona en Comú va fer que l’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) no sumés prou suports. Una decisió que va esquinçar la relació entre l’equip de Colau i ERC. Ahir, en canvi, el cap de files dels republicans, Alfred Bosch, celebrava que “Barcelona no està en contra de la independència”.

Tensió entre BComú-CiU

La tensió ja s’havia fet palesa al ple quan, en un debat sobre externalitzacions, el primer tinent d’alcalde de la ciutat, Gerardo Pisarello, com si emulés Pasqual Maragall -i la seva famosa acusació del 3%- es va dirigir a la bancada convergent per etzibar un contundent “Vostès tenen un problema, i es diu Antoni Vives. I la Fiscalia els cridarà aviat per parlar de tot això”. Ho va dir en referència a les presumptes irregularitats que s’investiguen a l’agència pública Barcelona Regional durant el mandat anterior. Ofès per l’acusació, el cap de files del grup municipal de CiU, Xavier Trias, es va aixecar per intentar defensar la figura de Vives sense que se li concedís temps extra de paraula.

D’altra banda, CiU va votar dividida a la proposició que la CUP va portar a l’Ajuntament per expressar el seu “ferm rebuig” a la llei de l’avortament del PP: 4 sís, 4 abstencions i 2 nos.

stats