Política 28/04/2015

Colau proposa la creació d'un institut municipal de crèdit per ajudar el petit comerç enfront de les grans superfícies

La candidata de Barcelona En Comú promet aturar l'ampliació de l'Heron City i revisar les de La Maquinista i Glòries

Acn
3 min
La candidata de Barcelona En Comú, Ada Colau, ha presentat el pla de comerç per a la ciutat, juntament amb Gerardo Pisarello i Agustí Colom, també membres de la llista. / ACN

BarcelonaLa creació d'un institut municipal de comerç que faciliti al petit comerç l'obtenció de finançament és una de les propostes que recull el pla per al comerç que ha presentat Barcelona en Comú aquest dimarts. Segons la seva cap de llista, Ada Colau, el comerç és un sector "prioritari", ja que "genera 150.000 llocs de treball, atén les necessitats bàsiques i cohesiona els barris". Per contra, ha denunciat que CiU prioritza les grans empreses, com les grans superfícies comercials, les quals, ha assegurat, "no reverteixen beneficis a la ciutat com ho fa el petit comerç". En aquest sentit, han anunciat que si governa aturarà el projecte d'ampliació de l'Heron City, i revisarà els de La Maquinista i Glòries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ada Colau ha presentat juntament amb Gerardo Pisarello i Agustí Colom, també integrants de la llista de Barcelona en Comú, les propostes de la coalició en matèria de comerç a la plaça del Comerç del barri de Sant Andreu. Colau, que ha assegurat que el comerç és una "prioritat absoluta", ha descrit el teixit comercial com un sector "assetjat per la precarietat i desigualtats". Així, ha promès atorgar-li un suport "real" que, segons Colau, ara no rep des del govern municipal de CiU.

En aquest sentit, l'exlíder de la PAH ha denunciat que CiU només dóna prioritat a les empreses de mes cent treballadors quan en realitat la gran majoria de les empreses de Barcelona tenen menys de deu treballadors. A més, ha assegurat que les gran empreses "no reverteixen els beneficis en la ciutat" com sí que ho fa a parer seu el petit comerç. "La política actual és un fracàs, cal una política seriosa integral i efectiva", ha insistit Colau, que ha acusat Trias i el seu equip municipal d'"apostar" per les grans superfícies i "operacions especulatives", sense tenir en compte els eixos comercials. "Cal revertir aquestes polítiques que provoquen la baixada de les persianes de molts petits comerços", ha afegit Colau, qui ha volgut subratllar que el pla de comerç que han elaborat ha estat realitzat "escoltant" les entitats i la PIMEC.

Colau, que s'ha mostrat contrària a la liberalització dels horaris comercials, ha deixat la porta oberta perquè els comerços puguin obrir alguns dies festius, sempre que aquestes "excepcions" s'acordin "des del consens" de "tot el teixiu comercial".

Protegir els comerços emblemàtics

Gerardo Pisarello, número dos de la candidatura, ha fet un resum de les nou propostes per al sector del comerç. Entre aquestes hi ha la voluntat de redistribuir el comerç de la ciutat, ja que, segons ha explicat, actualment es concentra majoritàriament en l'eix central mar-muntanya (Ciutat Vella, Eixample, Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi), en detriment de barris perifèrics com Nou Barris o Sant Andreu.

Així mateix, Pisarello s'ha compromès a aturar el projecte d'ampliació del centre comercial d'Heron City, al districte de Nou Barris, així com la revisió dels projectes també d'ampliació de les grans superfícies de La Maquinista i Glòries, i la concentració comercial prevista a l'estació de La Sagrera. També ha anunciat la intenció de Barcelona en Comú de tombar la desregulació dels horaris comercials, perquè envaeixen les competències de la Generalitat, posa en perill el creixement petit comerç i dificulta la conciliació familiar.

Pisarello també ha anunciat la intenció de la candidatura d'atorgar ajuts i subvencions als comerços tradicionals i emblemàtics. En aquest sentit, ha acusat l'Ajuntament d'actuar "molt tard" per evitar el tancament d'aquests establiments, quan, segons ha dit, ja se sabia que finalitzava la moratòria de vint anys de la llei d'arrendaments urbans (LAU). Tenint en compte que al 2016 està previst que finalitzin noves pròrrogues, Pisarello ha promès d'intervenir-hi per evitar nous tancaments.

Reforma de Barcelona Activa i clàusules socials en la contractació de l'Ajuntament

L'economista i integrant de la llista de Barcelona en Comú, Agustí Colom, ha explicat la voluntat de la candidatura de reformar Barcelona Activa. "És un bon instrument però no està plenament aprofitat", ha criticat Colom, que ha considerat que "no connecta amb les empreses". Per Colom, Barcelona hauria de fer una tasca d'"acompanyament" a les empreses per garantir-ne la "supervivència", i no limitar-se a ajudar "en els moments inicials". Així mateix, ha proposat que aquest servei públic es descentralitzi a tots els barris perquè sigui més efectiu.

D'altra banda, ha exposat la proposta de la coalició perquè en la contractació publica les empreses hagin de respectar clàusules socials i ambientals. "El preu ha de ser un element menys important en la contractació pública", ha assegurat. Així mateix, ha subratllat la necessitat perquè en els diferents fòrums de comerç que se celebren a Barcelona hi participin més actors, més enllà dels comercials, com les associacions de veïns, grups de consumidors o ecologistes.

Colom també ha explicat que l'institut municipal de crèdit treballaria coordinat amb l'ICF i l'ICO, i amb entitats de banca ètica, per concedir microcrèdits als petits botiguers. Segons aquest, faria un paper semblant al que feien les caixes d'estalvi abans que desapareguessin arran de la crisi econòmica. A més, ha afegit que en moltes ciutats europees ja funcionen institucions de crèdit similars a la que proposen.

stats