ELECCIONS ESPANYOLES
Política 26/10/2015

Colau vol anar al 20-D amb un equip de màxima confiança

L’alcaldessa defensa l’impuls d’una “República Catalana sobirana”

Sara González
3 min
Colau vol anar al 20-D amb un equip de màxima confiança

BarcelonaL’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ho va deixar ahir ben clar: està disposada a arromangar-se i empènyer perquè Barcelona en Comú, de bracet amb Podem, ICV i EUiA, irrompi a les eleccions del 20-D. No pensa fer-ho, però, supeditada a la voluntat de cap sigla ni d’un Pablo Iglesias que s’ho juga tot per arribar a la Moncloa, sinó a partir d’una relació de tu a tu que permeti un projecte d’obediència catalana que estigui encapçalat per gent de la seva més estricta confiança i que permeti avançar cap a una “República Catalana sobirana, fraternal i sense fronteres”. El tàndem clau per liderar-ho el va posar ella mateixa sobre la taula: Xavier Domènech i Marta Sibina, els dos noms de consens per encapçalar una coalició d’esquerres que busca revalidar l’èxit de les eleccions municipals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Vosaltres decidireu si ho fem. Jo crec que amb persones valentes, honestes i compromeses ho podem aconseguir”, va proclamar Colau en un acte a l’Estació del Nord sota el lema El canvi no s’atura,que pretenia insuflar moral al moviment Sí que es Pot, que intenta recuperar-se del daltabaix electoral del 27-S. Després de fer-se forta a l’alcaldia de Barcelona, Colau va decidir que se centrava a preservar el seu paper institucional i va declinar implicar-se en la campanya de la candidatura que va liderar Lluís Rabell. Amb tot, després de veure com la confluència d’esquerres encaixava un revés electoral i que la figura d’Iglesias ha anat a la baixa en els sondejos, Colau ha decidit tornar a presentar batalla des de la primera fila.

A Podem: “Sigueu valents”

En cap cas va mencionar el fracàs del 27-S, però la líder de BComú va fonamentar la seva decisió en el desolador panorama polític que a hores d’ara hi ha Espanya, amb un PP “que li és igual la vida humana” i un PSOE que impulsa polítiques “neoliberals” que també són aplaudides, segons ella, per CDC i Ciutadans. Això sí, per fer aquest pas, va donar a entendre que vol evitar les ingerències que es van produir en l’anterior campanya electoral per part de la direcció estatal de Podem. Primer, va llançar un missatge als d’Iglesias: “Més enllà de les sigles l’important és el protagonisme de la gent. Sigueu valents i coherents amb el que sempre hem dit. És el moment d’empènyer junts”. Era tot un dard al partit morat, a qui va reconèixer que veu com “el millor aliat” tot i les “diferències en l’estil” de fer política.

En aquest assalt, però, Colau vol també gent de la seva màxima confiança per garantir que el projecte que defensa està pensat i impulsat des de Catalunya. Aspira, doncs, a tenir un grup parlamentari propi que després buscaria sinergies amb Podem al Congrés. A menys de dos mesos del 20-D, Colau va protagonitzar ahir el que pretén que sigui el llançament dels dos candidats que, des d’un projecte d’obediència catalana, contribueixin a sumar perquè Iglesias tingui opcions de fer el salt a la Moncloa. D’això en dependrà també, en bona mesura, que BComú acabi sumant-se definitivament a la coalició amb Podem, ICV i EUiA.

“Ens hem de concentrar en allò que ens uneix i no en el que ens separa. Tornem a començar i serem molts més dels que diuen. I guanyarem, tornarem a guanyar”, va proclamar Domènech en la que va ser la seva primera aparició pública d’ençà que s’ha conegut que ell és el candidat de consens per fer possible la confluència. En l’acte també va fer la seva presentació l’exdirectora de la revista Cafèambllet i activista Marta Sibina, que es perfila com a número dos. Sibina va fer una crida a no caure en el desànim i a reeditar l’èxit municipal del 24 de maig. I és que reivindicar que, després de la patacada del 27-S, segueix en peu de guerra és ara el principal objectiu del moviment Sí que es Pot, que té ara pendent tancar la fórmula per concórrer al Congrés.

stats