Política 25/06/2017

La Comissió de la Dignitat exigeix a les autoritats militars a Catalunya que demanin perdó per l'afusellament de Companys

Considera que en són els "responsables" i que haurien d'assumir "les seves responsabilitats" com van fer "l'estat francès i alemany"

Ara
1 min
El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes

BarcelonaLa Comissió de la Dignitat exigeix a les autoritats militars espanyoles que estan a Catalunya que demanin perdó i assumeixin responsabilitats per l'afusellament del qui va ser president de la Generalitat, Lluís Companys. En una entrevista a l'ACN, el portaveu de l'entitat, Josep Cruanyes, ha recordat que Espanya té pendent "fer un acte oficial de demanar perdó i assumir la seva responsabilitat per l'assassinat de Companys".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, espera que les autoritats militars a Catalunya facin un gest en aquesta direcció. "En definitiva, van ser les autoritats militars les responsables d'això. Entenem que no se'n deuen sentir continuadors, però igual que l'estat francès i alemany van assumir les seves responsabilitats, seria exigible que ells fessin el mateix".

El retorn dels 'papers de Salamanca'

Cruanyes també ha explicat que un dels principals temes que té la Comissió de la Dignitat sobre la taula continua sent el retorn total dels anomenats 'papers de Salamanca'. "Des de la darrera remesa no ha arribat ni s'ha mogut res més i això no pot ser. S'ha de resoldre", ha manifestat el portaveu de l'entitat, que també ha anunciat que faran noves accions perquè tornin els documents, tot i que no ha concretat quines.

Ara farà gairebé un any, el 4 de juliol del 2016, 50 propietaris van rebre el tram final dels 'papers de Salamanca'. Amb aquest acte de restitució ja es va tornar el 95,6% del total d'arxius i de documents rebuts per la Generalitat, i el conseller de Cultura, Santi Vila, es va comprometre a fer efectiu el retorn del 100%.

stats