Política 22/08/2014

La Comissió Europea segueix la seva investigació sobre el deute de la Generalitat Valenciana

Brussel·les investiga si el govern del País Valencià va comunicar dades errònies del dèficit "deliberadament" o si "va haver-hi una negligència greu"

Efe
1 min

ValènciaLa Comissió Europea continuarà la recerca per determinar si la Generalitat Valenciana va incórrer "en una notificació errònia deliberada o si hi ha hagut una negligència greu" en la comunicació de les seves dades de deute a la Intervenció General de l'Administració de l'Estat i a Eurostat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta és la resposta de la Comissió a la pregunta plantejada per l'eurodiputat de Compromís, Jordi Sebastià, sobre la recerca del deute de la Generalitat Valenciana "en haver-se detectat un dèficit superior al declarat en Sanitat i que correspon a despeses irregulars no pressupostades".

Segons ha explicat avui Sebastià, "això confirma l'existència d'un deute la responsabilitat del qual és exclusiva dels seus governants i no de la seva ciutadania, ja que es va contreure de forma irregular: és un deute il·legítim".

Sebastià va preguntar a la Comissió si pensava continuar la recerca sobre "aquest deute il·legítim fins a fer una valoració completa" i si "exigirà als responsables el seu pagament i eximirà per tant del pagament a la ciutadania".

En la seva resposta, la Comissió Europea confirma que durà a terme la recerca i recorda que el reglament del Parlament Europeu i del Consell sobre l'execució efectiva de la supervisió pressupostària a la zona de l'euro descriu el tipus de sancions que poden aplicar-se "en cas de manipulació d'estadístiques".

Aquest reglament estableix que el Consell Europeu "podrà decidir la imposició d'una multa a un Estat membre que intencionadament o per negligència greu tergiversi dades relatives al dèficit i al deute". Les multes en aquests casos "seran efectives, dissuasòries i proporcionades a la naturalesa, la gravetat i la durada de la tergiversació", i la quantia no serà superior al 0,2 % del PIB de l'Estat, segons la resposta de la Comissió.

stats