EFECTES DE L’OPERACIÓ POLICIAL
Política 01/09/2015

Compareixença enverinada al Parlament

Mas, que volia explicar els motius del 27-S, haurà de respondre sobre l’escorcoll a CDC

Oriol March / Laia Vicens
3 min
Agents de la Guàrdia Civil van escorcollar la seu de CDC la tarda-vespre de divendres passat.

BarcelonaL’escorcoll de divendres passat a les seus de CDC i la CatDem ha alterat la precampanya. La compareixença prevista per demà del president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha enverinat: es preveu que el 27-S -objecte principal, en inici, de la intervenció de Mas- quedi arraconat i que l’oposició se centri a preguntar per les implicacions de Convergència en la investigació del suposat pagament de comissions del 3% de la constructora Teyco al partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El coordinador general de CDC, Josep Rull, va confirmar ahir que Mas “donarà compte de tot el que se li pregunti” al Parlament. De fet, Rull va avisar que el partit no preveu una compareixença específica sobre corrupció. I això que el PSC i ICV-EUiA, per una banda, i el PP i Ciutadans, per una altra, havien registrat una sol·licitud d’ampliació de l’ordre del dia de la diputació permanent perquè Mas doni explicacions, també, sobre el presumpte finançament irregular de CDC i la seva fundació.

Qui tindrà la clau en la votació de l’alteració de l’ordre del dia serà Unió: ERC i CDC sumen només 11 dels 23 diputats de l’òrgan que substitueix el ple del Parlament un cop dissolt. Per això, Roger Montañola i Joana Ortega, els dos democristians a la diputació permanent, podrien forçar un torn de preguntes dedicat exclusivament a la corrupció. De fet, Unió podrà finalment interpel·lar Mas, després que Convergència hagi rectificat i Rull confirmés ahir que el seu partit “cedirà” una part del temps als exsocis de federació.

“Espectacle” de camí al 27-S

L’escorcoll a les seus de CDC i la CatDem s’ha convertit en un tema nuclear de la precampanya. Ahir Rull va denunciar que l’objectiu de la Guàrdia Civil “no era determinar la veritat ni fer justícia, sinó buscar un espectacle mediàtic per influir” en el 27-S. Segons va explicar Rull, dels gairebé 20 agents que van participar en l’escorcoll “només tres o quatre feien feina”, i va retreure “l’exhibició estrafolària i exagerada” per només treure “mitja caixa de material”, perquè la resta era la comptabilitat de la fundació, cedida voluntàriament pel partit i que, de fet, ja està en mans del Tribunal de Comptes. El dirigent convergent va denunciar que la Guàrdia Civil s’emportés de la CatDem discos durs amb material “sensible” de naturalesa “política” sobre l’estratègia de la fundació i el partit per al 27-S. “En mans de qui està, això?”, va preguntar-se, i va afegir que “no és comprensible en un estat del dret confiscar material estrictament ideològic”.

“Ja hem demanat que aquest material sensible sigui retornat al partit”, assenyalen a l’ARA fonts nacionalistes. “La CatDem és el nostre think tank i hi ha registres de noms i col·laboradors”, afegeixen les mateixes fonts. Un dirigent nacionalista assegura que els agents que van entrar a la fundació van passar-se “un quart d’hora” decidint “l’escenificació” de la sortida del recinte de la CatDem. CDC insisteix que tots els documents comptables de la fundació són a la seu del partit, que és on té el despatx el seu responsable de finances, Andreu Viloca. Segons fonts de la investigació citades per l’agència Efe, una carpeta trobada al seu despatx contenia documents sobre contractacions i dóna pistes sobre el presumpte pagament de comissions. El partit nega aquestes i altres informacions aparegudes el cap de setmana.

L’escorcoll de divendres va arribar a la reunió que va mantenir l’executiva de CDC al matí. Mas, segons fonts presents a la trobada, va alertar que “espera més del mateix” i que, “menys l’exèrcit”, l’Estat farà servir totes les eines per tombar un procés “que avança seriosament”. Diversos dirigents van explicar “anècdotes” sobre un escorcoll que centrarà part de la compareixença de demà del president.

stats