Política 13/01/2012

Rita Barberá: "Una bossa de Vuitton és un regal normal”

Compromís demana a la Fiscalia que s'investiguin els regals de Gürtel a l'alcaldessa de València

Salvador Almenar
2 min

València @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } L'alcaldessa de València, Rita Barberá, ha reconegut avui que ha rebut regals pel càrrec que ocupa. Barberá ha dit que "tots els polítics i funcionaris d'aquest país, inclosos els mitjans de comunicació, han rebut regals i ja està bé d'hipocresia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Preguntada per la bossa de Louis Vuitton que va rebre de la trama Gürtel, Barberá ha dit que li sembla "un regal normal" i que aquest no és dels obsequis "més cars". A més, ha assenyalat que ella també té el costum de fer regals per Nadal. Concretament ha dit que regala tots els anys el mateix, "taronges als de fora i llibres als de dins".

Aquest divendres el portaveu del grup municipal Compromís a l'Ajuntament de València, Joan Ribó, ha presentat davant la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià un escrit en el qual demana l'obertura de diligències d'investigació sobre els suposats regals que va rebre l'alcaldessa de València de mans dels capitosts de la trama Gürtel.

Segons una conversa que es va poder escoltar dimecres en el judici pel conegut cas dels vestits, que jutja l'expresident valencià Francisco Camps, Álvaro Pérez el Bigotes li deia a Cándido Herrero –número dos d'Orange Market– que li volia comprar una bossa a l'alcaldessa com havia fet els quatre anys anteriors. En aquesta conversa telefònica, el capitost de la trama Gürtel deia: "Sóc aquí a Louis Vuitton perquè hi ha una cosa que no havíem pensat. Portem quatre anys aquí regalant coses a l'alcaldessa i aquest any no he de deixar de regalar-li alguna cosa. Després no ens dóna res. No serveix de res, però tampoc fot. Compraré una bossa de la col·lecció nova...".

Davant aquesta informació revelada en el judici, Compromís creu que existeixen "indicis racionals" per pensar que Barberá "hauria estat rebent, en la seva condició d'alcaldessa de València, regals de substancial valor econòmic de les mercantils Orange Market o d'altres". A més, en l'escrit de denúncia el grup municipal especifica que l'alcaldessa "mai ha desmentit públicament haver rebut aquests regals".

Compromís considera llavors que Barberá podria haver incorregut en un delicte dels tipificats en l'article 419 del Codi Penal, ja que d'acord amb la jurisprudència del Tribunal Suprem, s'exigeix "com a element del suborn passiu impropi una connexió causal entre el lliurament del regal i la funció pública de l'autoritat o funcionari".

Són coses del passat”

Sobre la denúncia que ha presentat Compromís davant la Fiscalia, Barberá ha demanat "respecte a la presumpció d'innocència" alhora que ha lamentat "la condemna mediàtica" a la qual alguns càrrecs del PP estan sent sotmesos.

L'alcaldessa ja va ser preguntada dijous per aquests fets i, lluny de proclamar la seva innocència o desmentir els fets, Barberá es va limitar a dir que “aquest tema està més passat que tot. Per tant es poden inventar el que vulguin. Això és una cosa absolutament passada”.

Per la seva banda, el govern valencià ha traslladat avui el seu suport a l'alcaldessa. Ho ha fet a través del seu vicepresident José Ciscar, que, en roda de premsa posterior a la reunió del consell, ha assegurat que “creuen absolutament en una conducta totalment honorable de l'alcaldessa i corroborem tot el que ella ha dit”.

stats