Política 26/12/2014

Hisenda xifra en 500 milions l'estalvi de Catalunya amb les noves condicions del FLA

El ministeri calcula que amb totes les mesures per facilitar el finançament, les arques catalanes hauran estalviat 1.800 milions des del 2012

Ara
2 min
DESCONFIANÇA 
 Els consellers volen veure la lletra petita, divendres, dels nous mecanismes.

MadridLes noves condicions del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) que permetrà a Catalunya finançar-se amb un interès zero l'any que ve aportaran un estalvi de 500 milions d'euros al Govern, segons fonts del ministeri d'Hisenda. Sumat tot l'estalvi acumulat amb la posada en marxa del FLA i tota la resta de mecanismes de finançament autonòmic, l'estalvi per a Catalunya sumarà més de 1.800 milions, segons les dades que ha fet públiques el ministeri. Per al conjunt de comunitats i ajuntaments, l'estalvi previst acumulat serà de 7.200 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El consell de ministre ha aprovat aquest divendres la bateria de canvis que ja van anunciar-se fa uns dies, i que inclou la possibilitat que comunitats com Catalunya i els ajuntaments puguin finançar-se al 0% durant l'any que ve tal com el ministre Cristóbal Montoro va avançar al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

Serà l'Estat qui emeti el deute de totes les administracions públiques per refinançar els crèdits del pla de pagament a proveïdors i del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), així com dels nous mecanismes amb els quals es podran finançar nous conceptes com la inversió sostenible per a entitats locals o els convenis pendents de pagament de les comunitats autònomes amb els ajuntaments en matèria de política social.

Sense cap revisió del sistema de finançament autonòmic a la vista, les comunitats autònomes hauran de sortir-se'n amb les noves condicions de finançament del FLA més els nous mecanismes creats per Hisenda.

Una de les novetats serà la Facilitat Financera que es destinarà a les comunitats que no estan acollides al FLA, a les quals no se'ls exigirà cap pla d'ajust i que, durant tres anys, podran beneficiar-se d'un tipus zero en les seves operacions de finançament de dèficit, venciments de deute o préstecs o desviacions de dèficits no finançats d'exercicis anteriors. Segons va indicar el dimarts el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, aquesta facilitat estarà dotada amb un màxim de 12.880 milions d'euros.

En tercer lloc, es crearà el Fons Social que permetrà a les comunitats autònomes finançar temporalment el deute que a 31 de desembre d'aquest any estigui pendent de pagament derivat de convenis en matèria de despesa social signats amb les entitats locals, gràcies a una partida d'uns 1.000 milions d'euros, segons Montoro.

Si un govern autonòmic declina fer ús d'aquest mecanisme però no és capaç de cancel·lar aquest tipus de deutes, patirà retencions de les transferències per saldar els deutes, segons els plans del ministeri d'Hisenda.

stats