Política 22/10/2014

El Congrés vota avui l'enviament de 300 militars a l'Iraq per a entrenament contra l'Estat Islàmic

El ministre de Defensa afirma que els militars no entraran en combat directe, sinó que faran tasques d'instrucció de l'exèrcit de l'Iraq

Ara / Europa Press
2 min

MadridEl ple del Congrés votarà avui, dimecres, l'autorització sol·licitada pel govern per enviar a l'Iraq un contingent militar format per uns 300 efectius per a la formació i entrenament del personal de l'exèrcit d'aquest país en el marc de la coalició internacional per contenir l'avenç de l'Estat Islàmic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió d'enviar tropes va ser adoptada en el consell de ministres del 10 d'octubre i explicada després pel ministre de Defensa, Pedro Morenés, que va descartar que la missió de les tropes espanyoles a l'Iraq sigui entrar en "combat directe", encara que puguin produir-se "incidents", com també podrien succeir en altres escenaris amb presència espanyola com Mali, la República Centreafricana o el Líban. "Tot pot passar, però excloem el combat directe, no som aquí per això", ha subratllat en roda de premsa.

Tal com estableix la llei de la defensa nacional del 2005, l'enviament de militars a l'estranger ha d'obtenir el vistiplau del Congrés. Morenés serà l'encarregat d'informar de la missió al ple del Congrés i després del debat parlamentari es procedirà a la votació, on el PP ja té assegurat almenys el suport del primer partit de l'oposició, el PSOE, segons ha confirmat el seu secretari general, Pedro Sánchez.

La coalició internacional contra l'Estat Islàmic té per objecte contenir l'avanç de les milícies radicals, realitzar operacions contraofensives, assegurar el domini del terreny i normalitzar les relacions i així aconseguir generar un Estat sòlid a l'Iraq. Cada país decideix la seva contribució al si del comandament central de l'operació, ubicat a la localitat nord-americana de Tampa (Florida) i on han participat un general i set oficials espanyols.

Espanya ha acordat enviar a l'Iraq uns 300 militars. La missió és entrenar una brigada iraquiana –unitat formada per entre 4.000 i 6.000 efectius– durant un període de diversos mesos, especialment pel que fa a coneixements de desactivació d'artefactes explosius, desmuntatge i operacions especials.

stats