Política 18/10/2016

El Congrés demana al govern en funcions que desbloquegi la llei de pobresa energètica

La proposta, presentada per En Comú Podem, ha aconseguit el suport del PSOE, ERC i de part del Grup Mixt

Acn
2 min
Els membres de la PAH celebren l'aprovació de la llei al Parlament.

MadridEl Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts una proposta no de llei presentada per En Comú Podem que reclama al govern en funcions que desbloquegi la llei d'emergència habitacional i pobresa energètica que es va aprovar per unanimitat al Parlament de Catalunya el juliol de l'any passat. La proposta ha rebut el suport del PSOE, ERC i part del Grup Mixt. CDC hi ha votat a favor i també el PNB. PP i Ciutadans hi han votat en contra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'aprovació és més simbòlica que transformadora, ja que el govern en funcions del PP haurà de decidir ara si obeeix el Congrés i desbloqueja la llei -una de les més ambicioses en matèria social aprovada pel Parlament- o si manté la suspensió. El PP va denunciar al Tribunal Constitucional alguns dels articles del text i l'alt tribunal els va suspendre automàticament. L'aprovació però ha posat en evidència l'ampli suport de què gaudeix la norma.

Lucia Martín, diputada d’En Comú Podem, ha recordat durant la Comissió de Foment que aquesta llei és una iniciativa legislativa popular impulsada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Aliança contra la Pobresa Energètica i l’Observatori Desc, que va rebre un ampli suport de la ciutadania. Martín ha assegurat que “el problema per al PP era que, aquesta llei, suposava molestar els interessos de les entitats financeres”.

Martín ha recordat que en els últims anys les entitat bancàries només han acceptat un 4 % de les sol·licituds de dació en pagament, mentre que el 95 % restant ha hagut de signar un refinançament, és a dir, incrementar els anys del préstec hipotecari o augmentar el deute per pagar. Segons dades que aporta la formació, a Catalunya, només al 2015 es van produir 65.000 desnonaments, mentre que la SAREB té buits uns 50.000 pisos.

La polèmica llei obliga als grans propietaris a fer una oferta de lloguer social durant un període de tres anys a les persones que no poden afrontar la hipoteca i que no tinguin alternativa d’habitatge i estiguin en risc d’exclusió habitacional. També obliga a les grans empreses i entitats financeres a cedir durant tres anys els que es trobin buits sense cap justificació.

stats