Política 06/04/2016

El Congrés porta el govern de Rajoy al TC per negar-se a sotmetre's al control parlamentari

Aprova amb només els vots en contra del PP un recurs d'atribucions

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Mariano Rajoy ha comparegut avui al Congrés per explicar els dos últims consells europeus, però no està disposat a respondre a les preguntes de la resta de partits durant una sessió de control. EFE

MadridDesprés de setmanes de xoc institucional, la guerra política ha acabat als tribunals. Tots els grups del Congrés menys el PP han aprovat aquest dimecres portar el govern de Mariano Rajoy al Tribunal Constitucional (TC) per negar-se a sotmetre's al control parlamentari. El recurs d'atribucions ha passat per 218 vots a favor, 113 en contra i 4 abstencions. La iniciativa es produeix després que dos ministres en funcions ja s'hagin negat a comparèixer. El primer va ser el de Defensa, Pedro Morenés, i la segona la de Foment, Ana Pastor, que ahir dimarts va plantar els diputats. El tercer a sumar-se demà dijous a la llista serà el de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que està convocat a comparèixer en comissió. Per d'aquí a dues setmanes, la junta de portaveus ha acordat convocar tot el govern a una sessió de control. Serà llavors quan quedarà més palès el xoc institucional. El govern espanyol està disposat a deixar els seus escons buits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb tot, abans que el conflicte d'atribucions arribi formalment al TC, el govern espanyol en funcions té un mes per respondre al requeriment del Congrés i revocar la seva decisió de no sotmetre's al control de la cambra.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, diu que no tenen cap intenció de fer marxa enrere en la seva estratègia i "convida tots els grups a la reflexió". Assegura que "el govern està compareixent", com ho ha fet aquest dimecres durant cinc hores el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, per explicar els dos últims consells europeus. Amb tot, la Moncloa assenyala que es tracta d'"assumptes excepcionals" i que els serveis jurídics els emparen per no respondre a les preguntes que els llancin els grups, ja que la composició actual de l'hemicicle no respon a la relació de forces de la legislatura que va investir Rajoy president.

Dóna per fet que es dissoldran les Corts

Sáenz de Santamaría ha donat per fet que no hi haurà acord per formar govern a l'Estat i que el 26 de juny hi haurà eleccions anticipades. Creu que l'estratègia de tota l'oposició és clarament electoralista, buscant forçar-los a comparèixer. "A quinze dies de la dissolució de les Corts es presenta un conflicte d'atribucions", ha assenyalat.

stats