CONGRÉS DE SOLIDARITAT
Política 13/02/2011

Les candidatures al congrés de Solidaritat fan evidents les tensions internes

Una altra fidel a Joan Laporta, Anna Arqué, disputa a Isabel Clara Simó les relacions internacionals de Solidaritat. Els aspirants a fer-se amb l'aparell d'SI pacten amb Laporta una presidència d'honor simbòlica. A Laporta no el nomenarà el congrés, sinó que l'haurà de proposar el secretari general, càrrec al que aspira Uriel Bertran i Àlex Fenoll, home de la confiança de l'expresident blaugrana.

Marc Colomer
2 min

BarcelonaSi divendres un dels homes que fins ara era de la màxima confiança de Joan Laporta, Àlex Fenoll, feia públic que presentaria batalla en el congrés de la setmana que ve a Uriel Bertran en fer pública la seva candidatura a la secretaria general, SI ha informat avui que una altra de les persones del nucli de l'expresident blaugrana, Anna Arqué, molt vinculada a les consultes sobiranistes, disputarà a Isabel Clara Simó la secretaria de Moviments Ciutadans i Temes Internacionals. Els moviments dels últims dies i les candidatures internes fetes publiques avui posen en evidencia l'estira-i-arronsa entre l'entorn de Laporta i el que es confirma com a aparell incipient de la formació independentista liderat per Bertran i el també diputat Alfons López Tena.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot aquest procés de cara al congrés de Manresa, Laporta s'ha conformat amb la presidència d'honor, de tall simbòlic i no executiva, de manera que l'aparell de la formació s'albira que quedarà en mans de Bertran i Tena –impulsors de la candidatura interna oficial 'Anem per Feina'. El nomenament de Laporta, però, no es farà en el congrés d'SI, sinó que el proposarà el secretari general -és a dir que quedarà en mans o bé de Bertran o bé de Fenoll-. Laporta ja és el president de Democràcia Catalana, una de les formacions integrades a SI. Un altre dels integrants de la candidatura oficial és Antoni Strubell que, ell sí, optarà a la presidència del partit.

Però a més del candidat oficial també optarà a la presidència Jordi San Nicolás Villalonga, fins ara desconegut i, per tant, amb menys possibilitats de ser elegit que Strubell. El candidat de la llista de Bertran i Tena a la secretaria d’Organització i Finances és l’exreagrupat Emili Valdero, que pugnarà amb Lluís Mosella, a qui López Tena va acusar de mentir en el seu currículum.

Precisament, Tena es disputarà amb Jordi Céspedes la secretaria de Política Institucional, mentre que la militant del PSAN i històrica de l’independentisme Núria Cadenes –també integrant de la llista oficial- aspirarà a imposar-se davant Toni Salamanca per fer-se amb la secretaria de Formació i Atenció als Adherits. Els candidats a dirigir les polítiques Socials són Maria Dolors Puertas i l’oficialista Jordi Anento.

Pel que fa a la secretaria d’Acció Municipal, l’exmilitant d’ERC i exhome de confiança de Joan Carretero a RCat Oriol Sallas ho tindrà aparentment bé perquè competirà amb dos militants menys coneguts: Eugènia Oliveras i Robert Ara. A més, el qui va fer tàndem amb Uriel Bertran al congrés d’ERC de 2008 i un dels exreagrupats implicats en el conflicte que va acabar amb la dimissió transitòria de Joan Carretero, Jaume Renyer, fa el pas definitiu implicant-se a SI i opta a fer-se càrrec de la direcció d’Estudis i Programes. També optarà al càrrec el militant Josep Maria Mas. Ni Sallas ni Renyer formen, però, part de la llista oficial tot i que són els més ben vistos per l'aparell.

El primer congrés d’SI es farà la setmana que ve a Manresa. Avui ha acabat el termini de presentació de candidatures. El llistat definitiu de candidatures confirma les tensions internes entre l’entorn de Laporta i l’aparell incipient de Solidaritat, integrat en una mateixa candidatura.

stats