Política 20/09/2011

El Congrés aprova una moció per a l'impuls del Corredor Mediterrani "de forma inequívoca"

PSOE i PP es comprometen a donar suport al projecte a Europa

Acn
3 min
Un tren per impulsar els principals nuclis exportadors

MadridEl ple del Congrés ha aprovat una moció de CiU pactada amb el PSC que insta el govern espanyol a donar suport "de manera inequívoca" a la inclusió de "la totalitat" del Corredor Mediterrani a la Xarxa Bàsica Transeuropea de Transport. La CE anunciarà la seva decisió el 19 d'octubre. PSOE i PP han donat suport al projecte malgrat que CiU no ha acceptat una esmena dels populars que posava de manifest que el Corredor Mediterrani és compatible amb el Central que el govern d'Aznar va defensar i enviar a Europa el 2003. La moció també reclama que es reiniciïn les obres del tram Vandellòs-Tarragona i es licitin els accessos al Port de Barcelona i al tram València-Castelló. Dos diputats del PP han votat "no". El text que s'ha aprovat és fruit d'un acord entre CiU i el Grup Socialista i ha obtingut el suport de tots els grups, fins i tot del PNB que aposta pel corredor Cantàbric. El text s'ha aprovat amb només dos vots en contra (Dos diputats del PP) i tres abstencions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat de CiU Pere Macias ha recordat que la moció aprovada defensa el Corredor Mediterrani en la seva modalitat costera i cap altre. En aquest sentit ha recordat a les veus que s'han alçat amb propostes alternatives al traçat que passa per Almeria, Múrcia, el País Valencià i Catalunya, com per exemple la que pretenia tocar el Mediterrani per Tarragona després de travessar el centre de la Península, que "el Corredor Mediterrani és un corredor que passa pel Mediterrani". "No passa ni pel Mar Bàltic, ni pel Mar Egeu, ni per la Meseta, passa pel Mediterrani", ha recordat.

En aquest sentit, ha rebutjat l'esmena del PP que "personalment li sembla coherent" i que apostava que a més del corredor "es doni suport a altres projectes prioritaris". "CiU no té res en contra d'aquests corredors", ha dit, "però el PP ha d'entendre que avui és la festa del Corredor Mediterrani i parlar d'altres qüestions ens distrauria del que s'ha de dir al parlament i les institucions europees, que és que el Corredor Mediterrani ha de ser ni més ni menys que el Corredor Mediterrani".

El diputat del PP Andrés Ayala ha avançat el vot afirmatiu de la seva formació malgrat que ha reiterat que segons el criteri de la seva formació el Corredor és "absolutament compatible amb els projectes que ja estaven inclosos l'any 2003" que "no han perdut cap sentit", com el Corredor Central.

La moció ha arribat al ple del Congrés després que la setmana passada el ministre de Foment, José Blanco, va assegurar que el seu govern considera que el Corredor és un projecte "imprescindible", però no va voler descartar tampoc que paral·lelament es dugui a terme el projecte del corredor central que passa per Madrid i Saragossa.

L'endemà i des de la sala de premsa de La Moncloa, Blanco va negar que el seu govern tingués una posició ambigua respecte al Corredor Mediterrani i va reiterar que estava convençut que el 19 d'octubre la Comissió Europea comunicarà que l'inclou a les xarxes transeuropees per al període 2012-2030.

El text que s'ha aprovat deixa clar el suport del govern espanyol al Corredor Mediterrani i la voluntat de l'executiu de reclamar que es considerin com a prioritaris els trams pendents d'execució.

El segon punt del programa respon a peticions específiques de CiU. Per aquest motiu el text pactat estableix el compromís del govern espanyol de "procedir al reinici de les obres de desdoblament del tram Vandellòs-Tarragona del Corredor, així com accelerar la licitació dels accessos ferroviaris i viaris al Port de Barcelona i del tram València-Castelló.

El diputat del PSC Román Ruiz ha destacat l'aposta del govern espanyol pel Corredor i ha recordat les inversions multimilionàries dels últims anys per un "eix estratègic" amb un "gran potencial de desenvolupament" i amb un "inqüestionable importància econòmica".

En aquest marc, ha retret a CiU la seva actitud respecte als Pressupostos Generals de l'Estat i ha afirmat que mentre els socialistes catalans donava suport als comptes de Zapatero que incorporaven les obres del Corredor, CiU hi ha votat en contra "sistemàticament ".

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha recordat a l'executiu espanyol que no es poden fer "cinc corredors". "Això no és governar, perquè governar és decidir, i fer.-ho sense por al que diran". En aquest sentit, ha recordat que l'eix mediterrani és prioritari perquè "suposa el 40% de la població i del PIB estatal". "És una gran plataforma logística internacional", ha dit, "absolutament imbatible".

stats