Política 29/03/2016

El Congrés mantindrà el pols pel control del govern espanyol mentre consulta al TC

Presentarà un conflicte d'atribucions la setmana que ve i convocarà una sessió de control pel 13 d'abril, es presenti o no Rajoy

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president del Congrés, el socialista Patxi López / EFE

MadridLa “guerra institucional”, tal i com la va definir el president del Congrés, el socialista Patxi López, va camí d'enfrontar el moment més dur en la pugna entre el poder executiu i legislatiu de l’Estat. La junta de portaveus de la cambra baixa ha acordat aquest dimarts posar en marxa el mecanisme de control del govern espanyol, malgrat el PP es negui a respondre a les preguntes dels grup i al·legui que està en funcions. Amb tot, no serà tan aviat com volien la majoria de grups. El president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha rectificat a última hora i ha acceptat comparèixer de “forma extraordinària” el dimecres 6 d'abril al Congrés per informar sobre els últims dos consells europeus. El dia de les sessions de control és tradicionalment el dimecres, per tant, no serà fins el 13 d'abril, una setmana després, quan els grups llançaran preguntes al govern de Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Xoc per les quotes de les preguntes

Tots els grups del Congrés excepte el PP han acordat mantenir el pols al govern espanyol mentre en paral·lel presenten un conflicte d'atribucions al Tribunal Constitucional (TC) perquè decideixi si un executiu en funcions pot sotmetre's al control de les Corts. Tots els partits són conscients que aquest tràmit és poc operatiu perquè poden passar mesos fins que el TC es manifesti, per això han decidit seguir amb els tràmits per a la primera sessió de control de la legislatura per posar en evidència el PP. El pols, doncs, es trasllada ara amb quantes preguntes podrà presentar cada partit. El PSOE i Podem ja han arribat a un acord en què C’s se n'ha despenjat a últim moment: 8 preguntes serien per al PP, 6 per als socialistes, 5 per a partit de Pablo Iglesias, 3 per al d'Albert Rivera i un per a la resta de grups.

Què farà el PP?

La Moncloa manté que la compareixença de Rajoy el dimecres 6 d'abril no canvia les coses perquè és merament extraordinària. Si el PP no accepta sotmetre's a l'escrutini dels diputats, els grups llegiran les preguntes igualment sense que ningú les respongui, o fins i tot amb la bancada dels populars buida. De moment el portaveu dels populars al Congrés, Rafael Hernando, no va voler avançar esdeveniments, però es va mantenir ferm en què els el govern espanyol no permetrà el control de la cambra.

stats