POLÍTICA
Política 25/02/2013

El Consell de Garanties Estatutàries veu inconstitucional i "fraudulent" l'impost estatal a la banca

L'òrgan consultiu considera que amb la creació de l'impost a tipus 0, l'Estat és deslleial i fa una "utilització fraudulenta d'un instrument legal" amb l'objectiu de "limitar l'autonomia financera" de les autonomies

M.colomer
1 min

BarcelonaL'Estat va fer un ús "fraudulent" de la llei en crear un impost sobre els dipòsits bancaris a tipus 0 amb l'objectiu d'impedir que la Generalitat o qualsevol altre govern autonòmic en creés un de propi. Aquesta és, en resum, la conclusió del dictamen que ha emès el Consell de Garanties Estatutàries a petició del Govern, al qual ha tingut accés l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el dictamen, la creació del tribut per part de l'Estat és fictici, perquè no se'n preveu cap ingrés. Així, el Consell de Garanties considera que el tribut creat per l'Estat just quan la Generalitat havia anunciat la intenció de crear-ne un de propi demostra que "l'objectiu pretès amb la creació de l'impost [per part de l'Estat] és limitar l'autonomia financera de les comunitats autònomes mitjançant la prohibició que aquestes estableixin impostos sobre el mateix fet imposable". El dictamen recorda que, abans que la Generalitat, el Tribunal Constitucional ha avalat impostos similars a Extremadura, les Canàries o Astúries.

Deslleialtat i ús fraudulent de la llei

A més, la resolució de l'òrgan consultiu adverteix que s'està "davant una lesió de competències" pròpies reconegudes per l'Estatut, de manera que existeix una clara "infracció del principi de lleialtat". "L'Estat ha creat l'impost previst en el precepte dictaminat, mitjançant la utilització fraudulenta d'un instrument legal, que ha tingut com a clara conseqüència el perjudici de l'autonomia financera de la Generalitat", conclou el text.

stats