INFORME DEL GRECO
Política 25/04/2011

Europa suspèn l'Estat espanyol pel seu "alt" risc de corrupció en el finançament dels partits

El Consell d'Europa lamenta l'opacitat dels comptes de les agrupacions locals, la falta d'informació sobre les fundacions vinculades i els deutes dels partits amb les entitats financeres

Redacció
1 min

BarcelonaPréstecs del banc en condicions favorables o cancelacions de crèdits sense justificació. Aquests fets són tan freqüents en el finançament dels partits polítics que el Consell d'Europa ha tornat a suspendre l'Estat espanyol en el seu informe sobre la transparència de les finances dels partits. Segons publica El País, l'estat no ha complert "satisfactòriament" cap de les sis recomanacions que se li van fer des del Grup d'Estats contra la Corrupció (GRECO) l'any 2009.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els experts europeus critiquen l'opacitat dels comptes de les agrupacions locals –en especial a municipis de més de 20.000 habitants– i consideren que es produeixen "males pràctiques" que fan que "els riscos de corrupció" siguin "particularment alts". L'informe destaca el fet que, segons els informes del Tribunal de Comptes, el 25% dels ingressos dels partits provinguin de les seus locals.

L'informe del GRECO també subratlla que hi ha poca informació sobre les fundacions vinculades als partits, així com també hi ha una llacuna sobre els deutes que tenen les formacions amb les entitats bancàries. Els experts lamenten, a més, que no hi hagi cap regulació per limitar l'endeutament dels partits o les condicions amb les quals es negocien els crèdits, fet que pot portar a confondre amb les donacions.

El País afirma que el Tribunal de Comptes no ha pogut creuar dades amb el Banc d'Espanya perquè "se'ls ha negat informació sobre els crèdits dels partits".

stats