Política 23/11/2016

Condolences per la mort de Rita Barberá i crítiques a la seva trajectòria política

Els diputats han expressat majoritàriament el seu condol, però l'oposició ha recordat que l'exalcaldessa i últimament senadora era investigada per corrupció

Ara
2 min
Minut de silenci al Congrés

BarcelonaLa majoria dels diputats que han anat aquest matí al Congrés per assistir a la primera sessió de control al Govern a la cambra baixa han expressat la seva consternació per la sobtada mort de l'exalcaldessa de València i senadora del PP, Rita Barberà, aquest matí d'un infart.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La ministra de Sanitat i Afers Socials, Dolors Montserrat, visiblement afectada, ha dit que la notícia li ha causat una gran tristesa i que és una pena. "No s'ho mereixia", ha encertat a dir la veterana diputada del PP Celia Villalobos. Per la seva banda, el delegat del Govern de l'Estat a Catalunya, Enric Millo, que es trobava al programa 'Els matins', de TV3, ha demanat acabar l'entrevista abans d'hora, afectat per la notícia.

La presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, ha dit de Barberá que "era un referent polític de primer nivell", tot i que "les relacions –entre ambdues polítiques– s'havien refredat": "Fa temps que no parlàvem, però avui és moment de reconèixer la figura de Rita Barberá, que es va deixar la vida per la ciutat i els valencians, amb els seus errors i els seus múltiples encerts".

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha donat el condol a la família i als companys de partit de Barberá, de la mateixa manera que el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, que ha assegurat que "cal obrir una reflexió" perquè l'exalcaldessa "ha mort amb acusacions molt greus".

El coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, ha expressat també el seu condol. "Amb independència dels actes que va cometre, cal respectar les persones encara que no es comparteixin les idees", ha dit. No obstant això, Garzón ha recordat a Twitter que el seu grup parlamentari ha rebutjat guardar un minut de silenci a l'inici de la primera sessió de control al govern: "Fer un minut de silenci al Congrés és un homenatge a la seva trajectòria. Ens hi neguem i sortim".

En el mateix sentit s'ha expressat el líder de Podem, Pablo Iglesias: "Lamentem la mort de Barberá, però no podem participar en un homenatge polític a algú que té una trajectòria marcada per la corrupció".

La decisió de la formació morada ha estat criticada per altres representants polítics, com Antonio Hernando, que ha assegurat que "confirma els pitjors temors sobre Podem". A més, els diputats de Compromís sí que han fet el minut de silenci. Tant Mònica Oltra com el portaveu de la formació al Congrés, Joan Bladoví, no consideren el gest com un homenatge, sinó com una mostra de respecte.

El senador d'ERC Santi Vidal ha lamentat la mort de Barberá: "Ningú no es mereix un final d'aquestes característiques, però no puc dir que hagi mort una companya de treball", ha assegurat al programa 'El món a RAC1'.

stats