Política 30/04/2014

El jutge Santiago Vidal diu que redacta l'esborrany de Constitució catalana en temps lliure i que no li cal cap permís per fer-ho

El magistrat es queixa que encara no té notificació oficial de la investigació oberta pel CGPJ i lamenta que es torni als temps de la "censura prèvia"

Acn
2 min

BarcelonaEl magistrat de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal ha explicat aquest dimecres que utilitza el seu temps lliure per escriure l'esborrany d'una futura possible Constitució catalana, motiu pel qual ni és incompatible ni li pren temps de la seva feina com a jutge.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vidal ha dit que la llei que regula les activitats dels jutges permet fer activitats jurídiques no retribuïdes ni encarregades per cap organisme oficial, com és el cas, i ha lamentat que encara no se li hagi comunicat oficialment l'obertura d'una investigació per part del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i que l'expedient sembli un retorn als temps de la "censura prèvia".

Quan el magistrat ha arribat a quarts de deu d'aquest matí de dimecres a l'Audiència de Barcelona, el seu lloc de feina, a les portes hi havia nombrosos mitjans esperant l'entrada d'advocats i imputats del cas ITV. Allà ha atès els periodistes i, abans de res, ha lamentat haver conegut l'obertura de la investigació a través de la premsa aquest dimarts a la tarda i no pas per la via oficial. Ho ha considerat "indigne d'un estat de dret" i s'ha mostrat esperançat que l'instructor de l'expedient "doni les explicacions oportunes".

Vidal considera que la seva participació voluntària en la redacció d'un esborrany de Constitució catalana entra dins el seu exercici del "dret d'opinió, de pensar i col·laborar amb companys juristes" per a la redacció de documents "estrictament tècnics" que tenen com a finalitat "ajudar en el seu dia, en funció de com vagi el procés polític d'aquest país, a tenir les eines oportunes per poder construir un estat millor". Això, segons ell, "ni és il·legal ni un exercici abusiu de les funcions judicials".

El magistrat ha explicat que les hores per redactar els articles de l'esborrany les treu del seu temps lliure, i no cobra res per fer-ho, cosa que forma part de la seva activitat com a ciutadà, "que no és incompatible com a jutge".

Per aquesta raó, no ha demanat cap autorització o permís al president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno, ni al de l'Audiència de Barcelona, Pablo Llarena. Segons ell, la llei orgànica del Poder Judicial permet als jutges fer activitats "tècniques, jurídiques i fins i tot artístiques" i per tant inclou el que fa ell com a redactor constitucional.

Santiago Vidal ha recordat que l'encàrrec és privat, no pas de cap organisme oficial, cosa que sí que suposaria una incompatibilitat. Així mateix, ha afegit que "qualsevol persona pot escriure un llibre o un poema" i "nosaltres tenim el mal gust de redactar textos jurídics".

stats