XOC INSTITUCIONAL
Política 10/09/2016

El Constitucional aparca la inhabilitació de Forcadell

Els magistrats, que no volen escalfar més el procés, han de decidir abans si poden actuar com a cort penal

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Manifestació a Barcelona, amb Carme Forcadell al capdavant, per protestar per les sentències del TC en contra del procés.

MadridMalgrat les amenaces de la fiscal general de l’Estat aquesta mateixa setmana i de tenir ja sobre la taula la petició que s’obri una causa penal contra Carme Forcadell, el Tribunal Constitucional (TC) no té intenció, de moment, d’abordar la inhabilitació de la presidenta del Parlament, així com tampoc de resoldre l’altre incident per desobediència a les seves sentències: l’execució de la llei d’acció exterior de Catalunya, que el Govern segueix desplegant malgrat la seva suspensió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Són dues les raons que esgrimeix l’alt tribunal, segons van assenyalar ahir fonts jurídiques a l’ARA. La primera, que en un inici de curs calent per al procés -amb la Diada, la qüestió de confiança i l’aprovació de pressupostos- volen actuar amb “precaució, prudència i sense precipitar-se” per evitar crispar encara més la situació a Catalunya. La segona, i la que desperta més malestar entre els magistrats, és que obeir el clam del govern en funcions de Mariano Rajoy i inhabilitar ja la presidenta del Parlament significaria validar la reforma exprés del PP per fer del TC una cort penal per frenar el procés, recorreguda al mateix Constitucional tant per la Generalitat com pel govern basc.

L’alt tribunal ha intentat, fins ara, aprovar amb unanimitat totes les suspensions i sentències perquè no transcendís cap esquerda en la resposta a Catalunya. Però la reforma exprés del PP són figues d’un altre paner. No hi ha consens entre els magistrats sobre si la llei orgànica dels populars és constitucional i consideren que resoldre ja un incident d’execució perquè la fiscalia actuï és “començar la casa per la teulada”, apunten les mateixes fonts. El pròxim ple ordinari del TC està previst que sigui el 20 de setembre. Encara no hi ha l’ordre del dia confirmat, però no s’espera que l’incident de Forcadell hi figuri.

Defensa de la llibertat d’expressió

Però el procés contra Forcadell per permetre la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent continua obert. La presidenta del Parlament va enviar ahir al TC l’informe d’al·legacions, en què defensa la seva actuació al capdavant de la cambra, nega haver desobeït el TC i assegura que “la llibertat d’expressió i el dret de participació dels ciutadans per mitjà dels seus representants” s’ha de produir “sense pertorbacions il·legítimes”. És a dir, s’erigeix davant dels magistrats com a mera intermediària entre el poble i els seus representants. Caldrà veure si el TC li respon aquesta tardor.

stats