Política 30/05/2015

El jutge embarga les seus de Convergència

Assumeix la petició del fiscal, que vol garanties de CDC per la seva responsabilitat en el cas Palau

Marc Colomer
3 min
VENUDA Convergència ha venut la seva seu central a un fons d’inversió de Hong Kong.

BarcelonaSetmana negra per a Convergència. Després de perdre l’alcaldia de la capital del país en les eleccions municipals de diumenge, el jutge que investiga l’espoli del cas del Palau de la Música acordava ahir l’embargament preventiu de les quinze seus que CDC va oferir per garantir la seva eventual responsabilitat civil si fos condemnada pel cas. Aquestes quinze seus substitueixen com a garantia l’edifici de la seu central del partit, al carrer Còrsega de Barcelona, després que la formació nacionalista n’emparaulés la venda. El magistrat ha demanat ara que l’Agència Tributària taxi les finques ofertes en garantia pel cas Palau. El titular del jutjat d’instrucció 30 de Barcelona, José Julián García de Eulate, assumia així la petició del ministeri fiscal, que va sol·licitar l’embargament preventiu d’aquests immobles, distribuïts en 23 propietats, tenint en compte que alguna de les 15 seus inclou diferents propietats repartides per diverses plantes del mateix edifici.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però, de la mateixa manera que el jutge ha seguit el criteri del fiscal pel que fa a l’embargament de les seus convergents, no s’ha pronunciat sobre una segona petició: incrementar fins als 6,6 milions d’euros la fiança de 3,2 milions imposada a Convergència per, suposadament, haver-se lucrat amb comissions que l’empresa Ferrovial hauria pagat al partit via convenis amb el Palau de la Música a canvi d’adjudicacions d’obra pública. El jutge, en canvi, sí que ha acceptat una taxació independent dels immobles. CDC va presentar un certificat de taxació emès el desembre passat que conclou que el valor de les 15 finques ascendeix a 3,6 milions. Les seus ara embargades estan repartides per tot Catalunya: una a Barcelona, a Castelldefels, a Sant Boi de Llobregat, a Amposta, a Figueres, a Móra d’Ebre, a Reus, a Granollers, a Capellades, a Tortosa, a Tarragona i a Sant Feliu de Llobregat i dues a Mataró i a Amposta.

Un cop entregats en garantia, Convergència no podrà vendre els immobles si no és amb una autorització del jutge, a diferència del que ha passat amb la seu central del carrer Còrsega de Barcelona.

L’acusació i la xifra desviada

Mentre la interlocutòria que conclou la instrucció del cas, segons fonts judicials citades per l’agència Efe, situa en 5,1 milions d’euros la xifra presumptament desviada a CDC a través d’una relació triangular amb el Palau de la Música, tant la Fiscalia com l’acusació particular exercida per la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) consideren que és superior. Per això tant la Fiscalia com la FAVB tenen previst de demanar al jutge que revisi i corregeixi a l’alça aquesta xifra en la interlocutòria.

El cas és que el jutge titular reprodueix en la interlocutòria la xifra suposadament desviada que inicialment va fixar el primer jutge instructor del cas, Josep Maria Pijuan, que més tard va corregir-la fins als 6,6 milions d’euros. Ara, però, caldrà veure el resultat de la taxació dels immobles. Perquè si finalment la suposada xifra desviada queda corregida fins a 6,6 milions, llavors es podria donar el cas que amb els immobles entregats en dipòsit no n’hi hagués prou per cobrir la garantia, que el jutge manté en 3,2 milions. El fiscal considera que els 15 edificis de CDC no cobreixen els 6,6 milions que calcula que el partit es va embutxacar en el cas Palau i recorda que la seu del carrer Còrsega té un valor d’uns 12 milions d’euros, de manera que cobria amb escreix la garantia en cas que fos ampliada, cosa que va fer que no s’embargués.

El jutge ha tancat aquesta setmana la instrucció del cas. Manté imputat l’exdirectiu de Ferrovial Pedro Buenaventura i exculpa l’exdiputat de CiU Jaume Camps, suposat intermediari, en considerar que els fets ja han prescrit.

CDC recorrerà la decisió judicial

Convergència va negar ahir que el jutge hagi ordenat l’embargament de les quinze seus entregades pel partit com a garantia per fer front a la responsabilitat civil que es pugui derivar d’una eventual condemna pel cas Palau. “En tot cas es produirà una anotació preventiva d’embargament al registre de la propietat. Només es pot embargar un bé quan hi ha sentència ferma de culpabilitat”, defensava ahir el partit en un comunicat. Sigui com sigui, CDC va anunciar ahir en el mateix comunicat que recorrerà la decisió judicial “amb tots els mitjans legals al seu abast”. I va mostrar el seu “enuig” perquè “per enèsima vegada” el partit es va assabentar de la mesura pels mitjans de comunicació.

stats