RENOVACIÓ CONVERGENT
Política 23/02/2016

La irrupció dels afins a Rull sacseja la pugna a CDC

El partit enceta dijous el procés de consulta a les bases després d’un intens debat per a la refundació

Oriol March
3 min
L’expresident de la Generalitat Artur Mas conversant amb Jordi Turull, president del grup parlamentari de Junts pel Sí i un dels aspirants a dirigir CDC.

BarcelonaEl secretariat permanent de Convergència, l’òrgan més restringit de la direcció, es va reunir ahir durant tot el matí per acabar de perfilar el qüestionari que es repartirà a militants, simpatitzants i integrants de llistes electorals a partir d’aquest dijous. “Hi ha hagut molta participació, un debat intens i amb contraposició d’idees”, assenyalava un dels assistents a la sortida. El procés de redacció de les preguntes que es faran a les assemblees locals i comarcals durant els pròxims dos mesos l’ha coordinat Francesc Sànchez, home fort del partit fins al congrés del juny, i tenen el vistiplau d’Artur Mas. Un procés intern, paral·lel al debat de noms que viu el partit al voltant del futur secretari general, que ahir es va sacsejar arran dels moviments dels afins a Josep Rull -excoordinador general i conseller de Territori i Sostenibilitat- per bastir una candidatura alternativa davant dels aspirants Jordi Turull i Germà Gordó, avançats aquest dilluns per l’ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Al llarg d’aquestes setmanes s’estan intensificant els moviments al territori”, assenyalen fonts de la direcció consultades. Veus de la cúpula asseguren que l’espai que envolta Turull -a l’entorn del qual se situen dirigents com Francesc Homs i Lluís Corominas- fa “setmanes” que treballa per “recollir suports”. Gordó, segons el seu entorn, també s’encarrega d’ampliar la seva zona d’influència. A la federació de Barcelona és on té més suport -la seva candidata a presidir-la, Teresa Pitarch, parteix amb avantatge en la pugna que s’obrirà davant de Mercè Homs, regidora a la capital, o bé Víctor Cullell, alt càrrec a Presidència- i també compta amb el suport del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, segons fonts consultades. “Va a totes”, afegeixen dirigents nacionalistes.

L’entorn de Rull rastreja el territori a la recerca d’un candidat “que representi la renovació” -un dels que s’ha ofert és Carles Campuzano, diputat a Madrid- i que representi “la Convergència de sempre”, en referència a les essències fundacionals. Això vol dir, per exemple, un cert aire socialdemòcrata, perquè “és en el centreesquerra on hi ha la majoria del país” en termes ideològic. Els militants i simpatitzants -uns 30.000, en xifres oficials- tindran ocasió de definir-se sobre les 90 preguntes plantejades.

Aquesta visió socialdemòcrata no és compartida pels sectors de centredreta ni pels anomenats “liberalcentristes”, que ja s’estan organitzant internament per “tenir tropa” i influir en els debats que hi haurà arreu del territori. Un dels membres il·lustres d’aquest corrent és David Madí, que fonts de la cúpula observen com a partidari de Gordó. Els liberals, com a corrent, continuen treballant per plantejar la refundació com a via per assolir un “nou partit de centre”. “Els lideratges ja sortiran en funció de l’estructura”, sostenen veus consultades.

Mas, de moment, manté un paper “neutral” en tot el que fa referència als futurs lideratges, però ja ha avisat que buscarà “cares noves” per a la direcció. També hi ha membres de la direcció que li han demanat explícitament que sigui ell qui promogui un “alcalde jove” per liderar les sigles nacionalistes, que variaran en funció de l’opinió de la militància i del judici que emeti l’estudi de mercat encarregat per Convergència.

Procés precongressual

L’encarregada de donar els detalls del procés de participació intern, que rebrà el nom de Torn obert, va ser la portaveu de CDC, Marta Pascal. “No volem posar límits, ni que el debat sigui dirigit”, va assenyalar la dirigent nacionalista, un dels noms més cobejats pels sectors que pugnen per liderar el partit. Els grans eixos del qüestionari, que es buidarà en un termini de dos mesos, seran la ideologia, l’estructura de partit -que té opcions per assemblar-se a la del PNB- i estratègia política.

Durant el debat intens a la permanent, dirigents consultats hi van observar “sectors” que tenen “intenció de dirigir massa el procés”. Finalment, però, CDC ho posarà tot en qüestió. Mas no només haurà de fer d’àrbitre entre aspirants, sinó també interpretar els consells de la militància nacionalista.

stats