OPERACIÓ DANKO
Política 28/02/2015

Cop policial als ‘brigadistes’ de l’est d’Ucraïna

Vuit joves detinguts en diferents punts de l’Estat per haver combatut amb els pro-russos l’any passat

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Imatge facilitada pel ministeri de l’Interior d’alguns dels detinguts en l’operació Danko.

MadridSón vuit joves d’entre 20 i 30 anys, tots ells de nacionalitat espanyola, però es van conèixer al bàndol pro-rus de la guerra a Ucraïna. S’autoanomenen “nous brigadistes internacionals” i l’any passat van decidir pel seu compte emprendre un viatge fins a Donetsk o Lugansk. Ahir tots vuit -alguns acabaven de tornar d’Ucraïna- van ser detinguts a primera hora del matí en diferents punts de l’Estat, un d’ells a Barcelona, en l’operació denominada Danko per la policia, i que està sota secret de sumari. Tres dels detinguts eren exmilitars de l’exèrcit espanyol. Se’ls atribueixen els delictes d’assassinat, tinença d’armes i explosius, i “actes que atempten contra els interessos del Regne d’Espanya a l’exterior” per la seva participació en el conflicte que enfronta, en última instància, els interessos del president rus, Vladímir Putin, i els de la Unió Europea, amb Alemanya al capdavant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un moment en què el ministeri de l’Interior té posat el radar a la caça de possibles nous jihadistes que estiguin a punt d’unir-se a les files de l’Estat Islàmic o que en tornin, la detenció dels vuit presumptes combatents sorprèn per la similitud en la forma de captació dels joves que decideixen marxar cap a Síria: les xarxes socials.

En aquest cas tots ells formen part de branques de formacions comunistes i havien rebut el suport d’una espècie de lliga europea pro-russa. “Tenim l’honor de comunicar-los que les Brigades Internacionals han tornat”, es pot llegir encara en el blog del Comitè de Suport a la Ucraïna Antifeixista, en què s’insta a marxar a Ucraïna per fer front al “resorgiment del Quart Reich a Europa”.

És el que van fer Rafael Muñoz Pérez, de 27 anys, i Ángel Davilla Rivas, de 22, l’estiu de l’any passat, quan van fer públic a través de vídeos a les xarxes socials que s’havien unit al batalló de Vostok, sota les ordres del cap de les forces armades de la República Popular de Donetsk. El primer, natural de Madrid però resident a Gijón des del 2010, és militant de les joventuts d’Esquerra Unida (IU) a Astúries, mentre que Davilla és seguidor de les joventuts del Partit Comunista Espanyol a Cartagena.

La policia els ha imputat delictes d’assassinat, però per ara només té la certesa que un d’ells hagi estat a la primera línia de foc. Tot i això, Interior els acusa de “presumpta comissió de delictes de cooperació o complicitat d’assassinats i homicidis”. L’altre punt en què es basa és que aquestes activitats poden ser constitutives de delictes que “comprometen la pau o la independència de l’Estat” amb la comunitat internacional. L’article 591 del Codi Penal castiga amb penes de 4 i 7 anys de presó els que, “durant una guerra en què no intervingui Espanya, executessin qualsevol acte que comprometés la neutralitat”. Tot i això, en la nota d’Interior només és parla de “conflicte” o d’“actes terroristes”, en cap cas de guerra.

Primera operació a Europa

Es tracta de la primera operació policial que fins ara s’ha dut a terme a Europa contra activitats de combatents estrangers en el conflicte a Ucraïna, segons Interior, que ressalta que els detinguts parlen de molts joves “anticapitalistes” francesos, serbis, alemanys i italians entre les seves files a l’est d’Ucraïna. A les xarxes socials és possible consultar tot de vídeos en què s’insta a sumar-se a les files pro-russes en diferents llengües.

stats