Política 02/11/2011

Coscubiela alerta d'un "desequilibri de poder" entre els mercats i la política

El candidat d'Iniciativa diu que la crisi grega posa de manifest aquest fenomen

Auri Garcia Morera
2 min

BarcelonaJoan Coscubiela, cap de llista per Barcelona d'ICV-EUiA a les eleccions espanyoles, ha alertat aquest dimecres d'un "desequilibri de poder entre l'economia i els mercats i la política i la societat", que s'ha posat de manifest amb la crisi grega. Per Coscubiela, aquest és un desequilibri que ve de lluny i que "ha provocat un desequilibri social, amb unes diferències entre rendes més grans que mai". "Als països europeus hi ha hagut un placebo per continuar consumint, l'endeutament", ha afegit Coscubiela, recalcant que la causa original de la crisi són aquests desequilibris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Coscubiela ha fet aquesta reflexió en una conferència sobre el seu programa econòmic i social a Esade, universitat de la qual és professor, que s'ha centrat en propostes programàtiques per sortir de la crisi. La primera, crear un instrument financer públic per aportar finançament a les activitats clau, ja que "sense activar la palanca del crèdit no hi ha desenvolupament econòmic". La segona, una reforma fiscal que acabi amb el frau i amb els tipus efectius més baixos per a grans empreses que per a pimes i "pràcticament nuls" per a les sicav.

Parlant de creació d'ocupació, Coscubiela s'ha mostrat convençut que el sector de la construcció es pot reconvertir cap a l'eficiència energètica, una reconversió necessària perquè "mai cap altre sector arribarà a cobrir el forat creat per l'esclat de la bombolla immobiliària". També ha apostat pel sector exportador, que ha destacat que està aguantant bé la crisi i "incorporant la productivitat sense precaritzar", i per les empreses de serveis de coneixement. Com a conclusió, ha volgut afegir que "la sostenibilitat pot ser la palanca de creació d'ocupació del segle XXI".

Per últim, el candidat ecosocialista s'ha referit a la necessitat de fer reformes estructurals, però "no per reduir el sector públic i amb una reforma laboral". Iniciativa aposta per una reforma del sector públic per fer-lo més eficient però no més petit. La reforma fiscal que proposa seria un instrument en aquesta direcció, ja que aportaria "un mapa real de riquesa, patrimoni, rendes" que permetria fer polítiques selectives. També vol una "reforma de la política" per millorar la qualitat democràtica, i una reforma dels recursos físics i humans, apostant per la formació.

stats