POLÍTICA
Política 27/04/2011

Cristóbal Montoro: “El finançament autonòmic ha estat un fracàs”

El portaveu d'economia del PP creu que ha generat “expectatives frustrades” per la manca de “lleialtat institucional” del govern espanyol. Acusa l'executiu espanyol de practicar una política de “jo convido i tu pagues”

Redacció
2 min
El portaveu econòmic del PP, Cristóbal Montoro / TV3

BarcelonaEl portaveu en matèria d'economia del PP, Cristóbal Montoro, ha parlat en una entrevista a TV3 del finançament autonòmic i del fons de competitivitat que Catalunya reclama al govern espanyol. Segons ha explicat el popular, el govern espanyol va prometre més diners del compte i ha generat “expectatives frustrades” a les comunitats autònomes, un exemple del fet que “el finançament autonòmic ha estat un fracàs”. El responsable econòmic del PP considera que la “lleialtat institucional” hauria d'impedir que el govern espanyol ordeni a les comunitats que facin despesa sense aportar cap contrapartida econòmica, en una actitud que ha definit com “jo convido i tu pagues”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Preguntat directament pel fons de competitivitat, Montoro ha explicat que “la llei està per complir-se i les comunitats autònomes tenen raó quan reclamen que es compleixi”, reconeixent de manera implícita la legitimitat de les aspiracions catalanes. Montoro creu que “és el govern espanyol qui hauria d'explicar per què no pot complir la llei”. “L'estratègia és carregar la culpa a les comunitats o als ajuntaments però el director d'orquestra és el govern espanyol”, ha explicat Montoro, que creu, tot i així, que “l'últim tripartit va incórrer en la il·legalitat de pressupostar més dèficit del permès”. “Els calaixos estan plens de factures, s'han intentat maquillar les dades”, diu Montoro, que conclou l'argument amb un crit a la concòrdia, ara que estem en campanya electoral: “Totes les administracions tenen la responsabilitat de reduir el dèficit, hem d'entendre que l'Estat som tots”.

Reforma de l'Estat

El portaveu econòmic del PP creu que entre les reformes econòmiques que ha d'afrontar l'Estat espanyol per tranquil·litzar els mercats financers i els socis europeus una de les imprescindibles és la reforma del mateix aparell de l'Estat per “evitar duplicitats”. “És el moment de fer-ho”, ha dit Montoro, que considera que els canvis significarien una “millora de l'estat de les autonomies”. El popular ha explicat la seva fórmula, que consisteix en el fet que “la regulació dels serveis públics ha d'anar a càrrec de l'Estat mentre que la gestió va a càrrec de les comunitats”. Tot i així, Montoro advoca per reduir ministeris, prohibir el dèficit públic per llei, reduir impostos de manera selectiva i enllestir les reformes energètica i laboral.

Desconfiança dels mercats

Montoro també ha explicat la seva fórmula per sortir de la crisi, objectiu que es complica per l'elevat deute públic. “Si no hi ha crèdit bancari per als emprenedors, perquè se'l queden els governs, es complica la sortida de la crisi”, ha resumit el portaveu d'economia del PP. Montoro aposta per una recepta d'austeritat, en què es fixi el sostre de despesa en funció del creixement de l'economia. “Espanya no és Grècia, ni Irlanda, ni Portugal”, ha reconegut Montoro, que opina, però, que “el dilema no és si ens haurà de rescatar Europa, sinó si Espanya sabrà créixer i crear ocupació”.

stats